Почетна > Бизнис
Бизнис

Русија припрема заплену страних фирми које намеравају да оду

Русија припрема нови закон који ће јој омогућити да преузме контролу над локалним предузећима западних компанија које одлуче да напусте земљу због напада Москве на Украјину, чиме подиже улог за мултинационалне компаније које покушавају да оду.
Фото: Pixabay/sahinsezerdincer

Закон, који би могао да ступи на снагу за неколико недеља, даће Русији широка овлашћења да интервенише тамо где постоји претња по локална радна места или индустрију, што ће западним компанијама отежати одлазак с руског тржишта осим ако нису спремне да поднесу велики финансијски удар, извештава Ројтерс.

Припрема акта о заплени имовине страних инвеститора, како се додаје, уследила је након егзодуса западних компанија, попут Старбакса, Мекдоналдса, пиваре АБ ИнБев и многих других, и у ситуацији у којој се руска економија, под притиском западних санкција, суочава са рецесијом и двоцифреном инфлацијом.

Италијанска банка Уникредит, аустријска Рајфајзен банка, водећи светски бренд намештаја, ИКЕА, ланац брзе хране Бургер Кинг и стотине мањих фирми и даље послују у Русији.

ИКЕА, која је привремено обуставила пословање у Русији, саопштила је да помно прати развој ситуације, а из Рајфајзен банке наводе да процењује све опције, укључујући обазриво вођено напуштање Русије. Из Уникредита су одбили коментар, док Бургер Кинг није одмах одговорио на захтев Ројтерса за коментаром.

Предлог закона отвара пут властима у Москви да именују управнике у компанијама које су у власништву странаца из „непријатељских“ земаља, а које разматрају одлазак из Русије јер сукоб са Украјином гура руску економију у рикверц.

Европска комисија је такође у среду изашла предлогом да се кршење санкција ЕУ против Русије третира као кривично дело, што би владама земаља чланица тог блока омогућило да конфискују имовину компанија и појединаца који заобилазе казнене мере против Москве.

Savet bezbednosti UN danas glasa o novim sankcijama Severnoj Koreji

Преузмите андроид апликацију.