Почетна > Свет
Свет

Русија покренула систем који скенира интернет у потрази за нелегалним садржајем

Русија је покренула систем који скенира интернет у потрази за нелегалним садржајем, како би власти лакше откриле недозвољене протесте, антиратно неслагање и “LGBT“ пропаганду, саопшено је данас из руског Главног центра за радио-фреквенције (ГРФ).
Фото: Pixabay/cyborg4

Како наводи Ројтерс, систем „Окулус“ моћи ће да чита текст и препозање недозвољене сцене на фотографијама и видео снимцима, тако што ће анализирати више од 200.000 слика дневно, брзином од око три секунде по слици.

“Окулус аутоматски открива прекршаје попут екстремистичких садржаја, позива на илегална масовна окупљања или самоубиста, садржаја који се односи на дроге, LGBTпропаганду и тако даље“, наводи се у саопштењу ГРФ.

“Од почетка специјалне војне операције у Украјини, „лажови“ су се умножавали и ширили брзином без преседана, са циљем да се чињенице замене посебно конструисаном реалношћу. Употреба овог система је наш одговор на провокације и антируске акције“, додаје се.

Како наводи британска агенција, Русија је оптужила Запад да промовише ширење, како назива, лажних информација о њеној “специјалној војној операцији“ у Украјини у покушају да дискредитује руске оружане снаге, а прошле године Москва је донела закон којим се изричу казне за људе који шире такве информације као и за сајтове друштвених медија и новинских кућа које деле садржај који је у супротности са званичном ставом Москве о сукобу.

Stoltenberg: Razgovaraćemo o slanju borbenih aviona Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.