Почетна > Свет
Свет

Русија покренула кривичне поступке против 42 команданта из Украјине

Истражни комитет Русије покренуо је кривичне поступке против 42 команданта украјинске војске због, како се наводи, геноцида над цивилима у Донбасу, саопштено је на сајту тог ресора.
Фото: Wikimedia Commons/A.Savin

„Идентификовано је још 15 команданата Оружаних снага Украјине који се терете за геноцид над цивилима у Донбасу. Укупно 42 команданта украјинских безбедносних структура позива се на одговорност због геноцида“, наводи се у саопштењу, преноси Спутњик.

Такође се истиче да је међу украјинским војницима који су се предали пет команданата бригада Оружаних снага Украјине који су учествовали у борбеним дејствима против цивилног становништва.

Тренутно руски истражитељи испитују више од хиљаду бораца украјинске војске који су одлучили да положе оружје.

Поред тога, по информацијама Истражног комитета, страни војни инструктори су активно учествовали у припреми украјинске војске и екстремистичких јединица, пренео је Спутњик.

„Током истраге добијене су информације о испоруци наоружања из 25 земаља, од којих је 21 чланица НАТО-а“, наводи се.

Почетком априла Истражни комитет Русије саопштио је да су 22 лица оптужена за геноцид над цивилима у Донбасу, укључујући бившег министра одбране Украјине Валерија Гелетеја и начелника украјинског Генералштаба Виктора Муженка.

SAD ne planiraju da vrate zaplenjenu rusku imovinu

Преузмите андроид апликацију.