Почетна > Свет
Свет

Русија одбија да плаћа таксе Економској комисији УН за Европу

Руски премијер Михаил Мишустин издао је данас налог да се не плаћа такса Економској комисији УН за Европу, преноси РИА новости.
Фото: Танјуг/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

„Прихваћен је предлог Министарства спољних послова, усаглашен са Министарством финансија, да се не плаћа допринос Економској комисији УН за Европу за 2022. годину“, наводи се у саопштењу на сајту владе. Премијер је задужио Министарство спољних послова да о овој одлуци обавести Секретаријат ЕК УН.

Агенција подсећа да је прошлог пролећа Генерална скупштина УН изгласала суспензију учешћа Русије у Савету за људска права УН, због почетка специјалне операције у Украјини.

Као одговор на то, Москва је објавила да се повлачи из Савета.

Министарство спољних послова је америчку кампању за искључење Русије из Савета за људска права назвало позориштем апсурда, будући да су Сједињене Америчке Државе више пута прекршиле темеље хуманитарног права и саме не испуњавају критеријуме за чланство у њему, наводи агенција.

Убрзо је чланство Русије суспендовала Светска туристичка организација. Министарство спољних послова је истакло да су земље ЕУ заправо монополизовале ту организацију и користе је за сопствене интересе, намећући политичку одлуку, коју Москва сматра незаконитим и политички мотивисаним кораком у циљу демонстративног кажњавања.

Према речима руског председника Владимира Путина, међународне организације су циничне према Русији и нису у стању да испуне своје обавезе, због чега је Москва била принуђена да откаже сарадњу.

Председник Русије је данас поднео Државној думи нацрт закона о престанку важења међународних споразума Савета Европе, посебно Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Конвенције о сузбијању тероризма и Повеље Савета Европе, који ће Доњи дом парламента разматрати приоритетно.

Како је касније изјавио потпредседник Савета Федерације Константин Косачов, Москва је овом одлуком отклонила правне неусклађености. Он је подсетио да су права и интереси Руса поуздано заштићени још строжим нормама сопственог законодавства.

Економска комисија УН за Европу (УНЕЦЕ) је једна од пет регионалних комисија Уједињених нација, основаних 1947. године са циљем промовисање економске активности и јачање веза унутар региона Европе, као и између тог региона и остатка света.

Лавров: САД крше међунардно право сваког сата

Преузмите андроид апликацију.