Почетна > Бизнис
Бизнис

Русиjа: Наставак рада на Северном току

Русиjа се нада диjалогу са Сjедињеним Државама на изградњи гасовода Северни ток 2 и наставиће да ради на завршетку тог проjекта са европским партнерима, изjавио jе данас портпарол руског председника Дмитриj Песков.
Фото: рixabay/coloringcuties

MOСKВA – Русиjа се нада диjалогу са Сjедињеним Државама на изградњи гасовода Северни ток 2 и наставиће да ради на завршетку тог проjекта са европским партнерима, изjавио jе данас портпарол руског председника Дмитриj Песков.

„Што се тиче противљења Северном току 2, чули смо изjаве након самита да ће Aмерика наставити политику усмерену против овог проjекта“, изjавио jе Песков.

Гасовод дужине 1.230 километара испод Балтичког мора – за који се Москва нада да ће повећати испоруке гаса у Европу заобилазећи Украјину.

Вашингтон тврди да угрожава европску енергетску безбедност – скоро је готов, али коначни део од око 120 километара тек треба да буде положен.

Радови на пројекту, који је постао тачка усијања у односима Русије и Запада, заустављени су прошлог децембра када је швајцарско-холандска компанија „Аllseas“ за полагање цеви обуставила рад пошто су америчке санкције циљале компаније чији бродови полажу цеви.

У саопштењу у суботу компанија Северни ток 2 је навела да ће накнадно одредити брод који ће наставити полагања цеви, наглашава Ројтерс, додајући да није наведено када ће посао бити завршен.

Ројтерс је такође известио да је руски брод „Академик Черски“, за који се очекује да ће бити коришћен за полагање цеви у данским водама, напустио њемачку луку Мукран, која је служила као средиште пројекта, упутивши се према руској луци Калињинград.

Северним током 2, вредним 11 милијарди долара, управља руски Гаспром, а половину средстава обезбедило је пет европских компанија: ОМВ, Винтершал, Унипер, Шел и Енги.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.