Почетна > Свет
Свет

Русија критиковала одлуку ЕУ о оснивању нове цивилне мисије у Јерменији

Русија је данас оштро критиковала одлуку ЕУ о оснивању нове цивилне мисији у Јерменији, оцењујући да би то само додатно подстакло, како је навела, „геополитичке конфронтације“ у региону захваћеном тензијама између Јерменије и Азербејџана.
Фото: Wikimedia Commons/alvesgasper

Појава представника ЕУ у граничним регионима Јерменије може донети само геополитичку конфронтацију у региону и погоршати постојеће противречности, саопштило је руско министарство спољних послова, пренео је Ројтерс.

У саопштењу се наводи да би покушаји ЕУ да по сваку цену стекне упориште у Јерменији и да потисне посредничке напоре Русије могли да штете темељним интересима Јермена и Азербејџанаца за повратак мирном развоју региона.

Руске мировне снаге и руске граничне страже распоређене на граници Јерменије остаће кључни фактор за стабилност региона у догледној будућности, истакло је министарство.

ЕУ је саопштила да ће двогодишња мисиј која је одобрена у понедељак допринети стабилности у пограничним областима Јерменије и помоћи обезбеђивању окружења погодног за нормализацију односа између Јерменије и Азербејџана.

Тај потез ЕУ долази усред растуће забринутости Јерменије због неуспеха руских мировних снага да поново отворе Лачин коридор, једини пут преко којег Јермени у Нагорно-Карабаху могу да се санбдевају храном, горивом и лековима.

Коридор је блокиран од 12. децембра, када су демонстранти тврдећи да су еколошки активисти зауставили саобраћај.

Азербејџан негира да постоји блокада, наводећи да активисти организују легитиман протест против илегалне рударске делатности.

Руске мировне снаге распоређене су у региону 2020. након рата између Јерменије и Азербејџана.

САД уводи нове санкције руској приватној војној Вагнер групи

Преузмите андроид апликацију.