Почетна > Свет
Свет

Русија има десет пута више тактичких нуклеарних бомби од Америке

Русија је данас саопштила да ће убрзано распоређивање тактичког нуклеарног наоружања – модернизоване америчке Б61 нуклеарне гравитационе бомбе у базама НАТО у Европи смањити „нуклеарни праг”. Што ће Москва морати да има у виду када буде правила даље војне планове.
русија
Фото: WikimediaCommons

Русија има око 2.000 комада тактичког нуклеарног наоружања, док САД има око 200. Половина од тога је у базама у Италији, Немачкој, Турској, Белгији и Холандији, пренео је Ројтерс.

„Политико” је известио да су САД на затвореној седници НАТО рекле да ће убрзати распоређивање модернизоване верзије бомбе Б61. Односно, по новом Б61-12, па ће ново оружје стићи у европске базе у децембру, неколико месеци раније него што је планирано.

„Не можемо да игноришемо планове којим се модернизује нуклеарно оружје. Односно, те ненавођене бомбе које су сада у Европи”, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко за РИА Новости.

Гравитациона бомба Б61-12 носи нуклеарну бојеву главу мање снаге у односу на раније верзије, али је прецизнија. Може да продре испод земље, према истраживању Удружења америчких научника.

„САД модернизују бомбе, повећавају презцност и смањују снагу нуклеарног пуњења. Односно, претварају те бомбе у ‘оружје за бојно поље’, тако што смањују њихов нуклеарни домет”, казао је Грушко.

Antonov: SAD da vrate na svoje tlo nuklearno oružje

 

Преузмите андроид апликацију.