Почетна > Бизнис
Бизнис

Руси далеко чешћи и важнији туристи за Србију од Украјинаца

Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Србије Александар Сеничић открио је појединости о туристима који долазе из Русије и Украјине, али и какво је стање на туристичком тржишту услед сукоба ове две земље.
Фото: PrtSc/Novo jutro/YouTube

Рат у Украјини може имати негативне последице на овогодишњу туристичку сезону у Србији, али не верујем да ће утицати у великој мери, изјавио је директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Србије Александар Сеничић.

Он је за Танјуг рекао да када говоримо о домаћем туризму, Украјинци нису на листи првих 10 земаља чији су грађани долазили у Србију и да су они своје одморе чешће проводили у Мађарској.

„Руси су за разлику од Украјинаца за нас значајније тржиште, јер су трећи по броју долазака у Србију и то ћемо осетити. За очекивати је да нам Руса дође мање него лане или ранијих година“, рекао је Сеничић.

Према његовим речима, Србија би требало да се окрене новим тржиштима, пре свега Западној Европи, а што се тиче унутрашњег туризма који је добро развијен захваљујући државним ваучерима, истакао је да очекује да ће новим ребалансом буџета бити одобрен додатни контигент ваучера, пошто је први расподељен.

Сеничић је истакао да је почетак године обећавао и да су људи из туристичког сектора очекивали већи број уплата него лане, али да је нажалост, са почетком рата у Украјини добар тренд стао и сада, како је рекао, у туристичке агенције нити ко долази, нити зове телефоном.

„Опет смо у неизвесности и не знамо како ће ово да се одрази на сезону. Очекивали смо за 50 одсто бољу годину него лане, али сада нисмо у ситуацији да то тврдимо“, рекао је Сеничић.

Навео је да ипак верује да ћемо ове године путовати и то на дестинације на које наши људи иначе иду, а то су Грчка, Турска Египат и Црна Гора, а сада и Албанија, и Бугарска, и Хрватска, као и да ћемо ове године после извесног времена опет имати прилику да идемо у Италију и Шпанију.

Када је о ценама реч, навео је да је за очекивати незнатан скок цена аранжмана који се ослањају на авио-превоз јер је цена авионског горива драстично скочила, али да се поскупљења неће кретати у стотинама него у десетинама евра.

Говорећи о ковид мерама, оценио је да оне полако попуштају али не онолико колико бисмо желели што би, како је рекао, требало да се деси до почетка сезоне.

„Интересовање Срба за летовање је пре почетка рата у Украјини било велико и верујем да ћемо, ако криза престане у наредне две недеље, имати лето у коме ће велики број Срба летовати у Србији и ван Србије“, закључио је Сеничић.

Додао је да се следеће седмице одржава традиционлани сајам туризма што је и прилика за оне који намеравају да путују да се информишу.

Amerikanci odlaze, Turci dolaze na rusko tržište

Преузмите андроид апликацију.