Почетна > Бизнис
Бизнис

Русал поднео тужбу против Рио Тинта у Аустралији

Руски произвођач алуминијума Русал поднео је тужбу против рударске компаније Рио Тинто, захтевајући да му се врати приступ над уделом од 20 посто произведене глинице у заједничкој компанији у Квинсленду.
Фото: Pixabay/www-erzetich-com

У тужби Русала се оспорава одговор Аустралије на руски напад на Украјину који укључује широке санкције против руских фирми и олигарха повезаних с руским председником Владимиром Путином.

Позивајући се на санкције, Рио је у априлу преузео искључиву контролу над компанијом Квинсленд Алумина (КАЛ), потиснувши Русал и забранивши му приступ погону за производњу глинице, једињења из којег се добија алуминијум. Рио је власник 80 посто погона, док Русал поседује преосталих 20 процената, преноси Ројтерс.

Русалова аустралијска компанија Алумина и Боксит навела је у тужби поднетој аустралијском Федералном суду да околности које су потребне да Рио преузме потпуну контролу над погоном не постоје и да то представља кршење обавеза, према судским документима у које је увид имала британска агенција.

Русалова аустралијска подружница тражи од савезног суда да јој се врате власничка права у КАЛ-у, додајући се настављањем њеног посла тамо не крше санкције.

Потез Рио Тинта уследио је убрзо након што је овај водећи светски произвођач руде гвожђа прекинуо све везе с руским предузећима због напада Москве на Украјину.

Аустралија је у марту забранила извоз глинице и руде алуминијума, укључујући боксит, у Русију.

Из Рио Тинта су одбили коментар, а у Русалу, који је други највећи светски произвођач алуминијума, нису били доступни ван уобичајеног радног времена.

Русал није директно на мети аустралијских санкција, а поступак Рио Тинта је покренут казненим мерама против олигарха Олега Дерипаске и Виктора Векселберга, који поседују уделе од 25,6 и осам посто , респективно у Русалу.

Nemci počeli da štede na hrani?

Преузмите андроид апликацију.