Почетна > Србија
Србија

Руководство Општине Штрпце: Циљ акције је застрашивање (ВИДЕО)

Руководство Општине Штрпце, на челу са Далибором Јевтићем, оценило је данас да акција косовске полиције, изведена по налогу урошевачког Суда и Тужилаштва, представља још један вид притиска на житеље општине Штрпце у циљу застрашивања.

„Посебно забрињава чињеница да је акција спроведена на сеоску славу, на велики празник Светог Јована када велики број грађана одлази у цркву“, оценило је општинско руководство на хитно сазваном састанку.

Руководство подсећа да су сличне акције спроведене и у време Светог Николе 2021. године, Бадњег дана 2022. године и 16. марта уочи сећања на Погром.

Спровођење оваквих акција и велико присуство Полиције Косова не само да уноси немир већ и велико неповерење у саме институције које спроводе акције, сматра руководство општине и истиче да додатно забрињава што се у судском налогу говори о шпијунажи, илегалним камерама и структурама.

Наглашавају да је јасно да ни слово од тога није истина и да је камере уградила Општина која ради и функционише по косовским законима.

„Налогом, на одређени начин се тврди да је Општина Штрпце која функционише по законима Косова илегална“, наводи локално руководство на челу са Јевтићем.

Додају и да након последње седнице СО Штрпце, где је изгласана иницијатива о омогућавању рада Привременог органа Штрпца, данашњи упад у ту институцију са налогом да се трајно затвори виде као потврду да је читава акција са политичком позадином уперена против интереса грађана општине Штрпце и саме Општине као институције.

Позвали су још једном Приштину да се престане са сваким видом притиска на грађане Штрпца, а међународне институције да реагују и заштите управо право на миран живот грађана Штрпца.

У циљу пуне транспаретности руководсто опоштине жели да обавести јавност да је на територији општине Штрпце, у селима Драјковце, Штрпце и Јажинце, у складу са законским процедурама уграђен видео надзор и то у три наврата 2013, 2016. и 2017.

„У једном саобраћајном инциденту, почетком 2014. године, дошло је до оштећења и покидани су каблови видео надзора на стубовима у Штрпцу. Од тог тренутка камере нису биле у функцији. О самом инциденту обавештена је и Полиција Косова“, навело је руководство општине.

Нагласили су да је полиција неколико пута ове године тражила информације везано за камере, прегледала сервер и уверила се да видео надзор не ради.

Kancelarija za KiM: Više od 30 pripadnika Rosu upalo rano jutros u Štrpce

Преузмите андроид апликацију.