Мексичка храна у посљедњих десет година доминира широм света па и на јеловницима наших домаћинстава.
Не само да идемо или наручујемо храну из мексичких ресторана, већ све више припремамо оброке инспирисане укусима ове земље.
Тортиља је краљица мексичке хране. Већина оброка се прави са тортиљама, од тортиља чипса који се сервира уз салсу до буритоса, такоса и сличних јела. При томе треба знати да у сто грама обичне пшеничне тортиље има отприлике 300 калорија. Ако пазите на унос угљених хидрата и количину хране коју конзумирате, тортиља се лако може заменити листовима хрскаве зелене салате.
Листови зелене салате могу се пунити са много пуњења, а у сто грама има само око 15 калорија. Зелена салата је такође пуна воде, па храна обогаћена овом намирницом одлично освежава и расхлађује. Добро је решење у врућем летњем дану када шпорет или рерна нису упаљени, али и зими прија.
Састојци за хрскаве протеинске грицкалице са салатом:
- 1 конзерва туњевине
- 1 мала конзерва слатког кукуруза
- 1 тиквица
- ½ свежег краставца
- ¼ љубичастог лука
- со
- бибер
- павлака
- листови зелене салате
- мало лимуновог сока
Припрема:
Зелену салату добро оперите, осушите и исецкајте (или исеците) на величину која вам одговара. Туњевину оцедите од уља или воде из конзерве. Зачините сољу и бибером. У туњевину додајте ситно сецкани црни лук, ротквице, свеж краставац и оцеђени кукуруз шећерац. Смесом напуните листове зелене салате. Све заједно прелијте са мало павлаке и попрскајте лимуновим соком.
Плус савет:
Уместо туњевине можете користити пасуљ, леблебије или сличне махунарке из конзерве које не захтевају термичку обраду. Хрскави залогаји зелене салате могу се зачинити мексичком салсом и украсити гуакамоле сосом или само свежим авокадом. Ово је рецепт у који можете додати поврће по избору које тренутно имате у фрижидеру, попут парадајза, паприке, шаргарепе, стабљике целера и сличних намирница.
Преузмите андроид апликацију.