Почетна > Бизнис
Бизнис

Рубља све стабилнија

Руска валута се данас стабилизовала на нивоу од близу 60 рубаља за један долар и евро, услед повратка руског Министарства финансија на тржиште инструмената дуга први пут од фебруара.
Фото: Unsplash/jccards

Русија ће данас понудити 10-годишњу обвезницу, са обимом емисије од 10 милијарди рубаља.

Рубља је у 7.14 (ГМТ) била слабија за 0,1 одсто у односу на долар и евро, на нивоу од 59,94 према обе валуте, преноси Ројтерс.

„Фокус је на првом пласману (државних) обвезница ОФЗ-а за пола године“, рекао је заменик директора истраживачког одељења компаније Фреедом Финанце Глобал Георгиј Вашченко.

Он очекује да ће се нова задуживања, између осталог, искористити за рефинансирање домаћег дуга.

Русија је у фебруару обуставила недељне аукције обвезница ОФЗ трезора које користи да запуши буџетске рупе.

„Тражња ће вероватно бити велика на првој аукцији, пошто инвеститори очекују смањење кључне стопе у петак“, рекао је Вашченко.

Већина аналитичара које је анкетирао Ројтерс очекује да ће Банка Русије у петак смањити референтну каматну стопу за 50 базних поена на 7,5 одсто, како би подстакла кредитирање, пошто инфлација и даље успорава.

Руски берзански индекси су били нижи, при чему је индекс РТС-а деноминиран у доларима пао за 0,6 одсто на 1.276,3 поена, удаљавајући се од највишег нивоа у претходних више од два месеца на претходној сесији.

Kina uprkos teškoćama zadržava trend ekonomskog oporavka

Преузмите андроид апликацију.