Почетна > Србија
Блог Србија

Добросав Девић: Мини серија „Име народа“ – дело које буди емоције на РТВ 1 од 20:05

После приказивања у биоскопима и на малим екранима филмског дела „Име народа“ у режији чувеног Дарка Бајића, од вечерас па сваког наредног понедељка на Радио – телевизији Војводине 1, гледаоцима ће бити приказана јединствена петоделна биографско – историјска драма, о једном од најобразованијих Срба свог времена и корифеју борбе за положај и боља права Срба у оквиру Аустроугарске монархије, доктору правних наука и адвокату Светозару Милетићу.
Фото: Градске инфо
Серија прати живот и рад Светозара Милетића.

Знатна и аутентична серија прати живот и рад једног од најзначајнијих људи у историји Новог Сада, Светозара Милетића, члана Угарског парламента, искреног и прекаљеног борца, који је неретко био спреман и на личну жртву у реализовању независности за српски народ и постизању вишевековне тежње за уједињењем  пречанских Срба са матицом Србијом.

Више пута политички осуђиван и затваран у Угарске казамате, али и поред патње коју је његова породица претпела због његових идеала, успео је своју бескомпромисну борбу да пренесе на ћерку Милицу Милетић и Јашу Томића, Милетићевог зета и  наследникa у Српској слободоумној странци који ће и прогласити присаједињење Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији 1918. године.

Ово је прича о историјској борби.

Ово је прича о њима и њиховој борби на коју се дуго чекало да буде приказана широј јавности. Нуди нам својеврсни историјски контекст и угао гледања на дејствовање наших предака чему ми данас сведочимо.

Аустроугарска монархија је имала преко 50 милиона становника, у њој су Срби чинили свега 5% становништва.

Да ли можемо претпоставити колико је било потребно интелектуалне снаге, воље, заједништва, храбрости, мудрости да се осмисли национални план и програм и да се он спроведе у дело после дугих и тешких борби, кроз које су морали проћи.

Управо кроз главног протагонисту Светозара Милетића и његову ћерку Милицу Милетић, касније Томић, која је била прва жена – новинарка и једна од седам жена делегата на Великој народној скупштини Баната, Бачке и Барање 1918. године, уочићемо колико је њихова битка и историјска улога била велика.

У филму и мини серији је учествовало више од 100 глумаца, највећим делом снимано је на територији АП Војводине.

Серија почиње вечерас на РТВ 1 од 20 часова.

Овакво круцијално, за све нас телевизијско дело, не би било реализовано без подршке  Покрајинске владе, Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије, Града Новог Сада и других локалних самоуправа са простора АП Војводине.

Од вечерас па наредних пет недеља сваког понедељка од 20 часова, јединствена је прилика пред свима нама да добијемо увид у вишевоковне позиције, хтења и борбе наших предакана овом тлу, на којем ми данас слободно крочимо  и живимо у заједничкој држави са нашим сународницима испод Саве и Дунава.

 

Аутор: Добросав Девић

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Преузмите андроид апликацију