Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ротациона дијета: Траје три недеље и можете изгубити до пола килограма дневно

Правила су једноставна.
Фото: Pexels/Gustavo Fring

Ротациона дијета је дело др Мартина Катана који је осмислио давне 1963. године кад је захваљујуц́и сопственом режиму исхране смршао чак 34 килограма за мање од годину дана, који му се нису касније вратили. После је написао и књигу која се продаје широм света у милионима примерака, упркос томе што нутриционисти оштро осуђују овако рестриктивне дијете.

Ротациона дијета није лака, доста је рестриктивна, али делује брзо. Катан тврди да људи у просеку могу очекивати губитак више од 2,3 килограма у првој недељи, око 1,1 килограм у другој недељи и опет до 2,3 килограма у трећој. У најбољем случају губи се око пола килограма дневно, али само ако се стриктно поштују правила.

А правила се своде на бројање калорија. Ротациона дијета је тронедељни програм исхране.
Прва три дана дозвољен је унос само 600 калорија дневно, а наредна четири дана 900 калорија дневно. У другој недељи се свих седам дана уноси 1200 калорија дневно, а трећа недеља је понављање првих седам дана са 600 и 900 калорија. Након тога следи обавезна пауза током које се постепено уводе нове намирнице у исхрану. Ипак, и тад треба избегавати масне намирнице, слаткише, алкохол и повећати физичку активност.

Ливестронг даје пример јеловника за ротациону дијету – који покрива унос 600, 900 и 1200 калорија.

Кад је дозвољен унос 600 калорија

Током прва три дана ротационе дијете, дневни унос не би требало да пређе 600 калорија.

Доручак: пола грејпа са кришком хлеба од целог зрна и мало сира; или пола банане и шоља житарица са обраним млеком; или парче хлеба од целог зрна са кикирики путером и јабука.

Ручак: око 100 г немасног сира, 50 г туњевине или лососа, пет крекера или кришка хлеба од интегралне пшенице и шоља поврћа.

Вечера: 85 г меса по избору, шоља поврћа, парче сира, салата и воћка.

Кад је дозвољен унос 900 калорија

Следећа четири дана ротационе дијете омогућавају особи да уноси 900 калорија дневно.

Доручак: пола банане, житарице и обрано млеко; или шоља бобичастог воћа, пет интегралних крекера и 100 г немасног сира.

Ручак: 50 г туњевине с кашичицом мајонеза, две кришке интегралног хлеба и пола грејпа.

Вечера: шоља шпаргле или бораније, 85 г меса по избору и једна јабука.

Кад је дозвољен унос 1.200 калорија

У другој недељи ротациона дијета дозвољава унос 1.200 калорија. Воће може да се једе и трипут дневно, а оброци се могу „појачати“ са по кашичицом путера, маргарина, мајонеза или салатног прелива. Порције меса се повећавају на 150-170 г. Када се ових седам дана заврши, ротација започиње изнова.

Дијета се, наводно, уз паузе од недељу-две може понављати до постизања жељене тежине.

Наравно, сви који помисле да крену на ротациону, али и било коју другу дијету, пре почетка би свакако требало да се консултују с лекаром, нарочито ако постоје било какви здравствени проблеми.

Pet najčešćih razloga zbog kojih ne možete da pronađete partnera: Proverite da li pravite ove greške

Преузмите андроид апликацију.