Почетна > Свет
Свет

Роскосмос: Сонда Луна 25 разбила се у судару са површином Месеца

Руска међупланетарна аутоматска сонда Луна-25 разбила се после судара са површином Месеца, саопштено је данас из руске свемирске корпорације Роскосмос.
FOTO: Roscosmos State Space Corporation via AP, File

„Дана 19. августа, у складу са програмом лета сонде Луна-25, издата је електронска команда за улазак у предслетну елиптичну орбиту. Око 14.57 по московском времену прекинута је комуникација са летелицом Луна-25“, наводи се у саопштењу Роскосмоса, преноси Известија.

Руска свемирска корпорација наводи да мере тражења остатака летелице и покушаји успостављања комуникације са њом за сада нису дале резултате.

Према прелиминарној анализи, због одступања стварних импулсних параметара од параметара прорачуна, Луна-25 је прешла на непројектовану орбиту и разбила се о површину Месеца.

У саопштењу Роскосмоса се такође наводи да ће међуресорна комисија, која ће бити формирана посебно за овај случај, разјаснити детаље онога што се догодило.

Прва мисија у историји модерне Русије до природног сателита Земље кренула је са космодрома Восточни 11. августа лансирањем ракете-носача Сојуз-2.1б са аутоматском међупланетарном сондом Луна-25 која је касније наставила својом путањом према Месецу.

Станица Луна-25 је 17. августа направила прве слике површине Месеца које су забележене телевизијским комплексним камерама СТС-Л и приказују јужни поларни кратер Зиман на Месецу.

Након што је руској свемирској сонди Луна-25 у суботу издата команда за улазак у орбиту пред слетање на Месец, дошло је до непредвиђене ситуације што је онемогућило да се изврши маневар у складу са предвиђеним параметрима, саопштила је јуче корпорација Роскосмос.

„У складу са програмом лета сонде Луна-25, у 14.10 часова по московском времену, летелици издата команда да уђе у орбиту пред слетање. Током операције дошло је до ванредног догађаја на космичкој сонди што је онемогућило да се маневар изврши у складу са предвиђеним параметрима“, саопштено је јуче пре судара сонде са месецом из Роскосмоса, пренео је ТАСС.

SAD, Japan i Australija počinju pomorske vežbe u Južnom kineskom moru

 

Преузмите андроид апликацију.