Почетна > Свет
Свет

Ројтерс: САД први пут шаљу муницију са осиромашеним уранијумом Кијеву

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена први пут ће Украјини послати контроверзну муницију која садржи осиромашени уранијум и може да пробије оклоп, пренео је данас Ројтерс, позивајући се на документ у који је имао увид, као и на потврде двојице неименованих америчких званичника.
Фото: Танјуг/AP Photo/Kin Cheung

Један од извора је навео да муниција може да се испаљује из америчких тенкова Абрамс који би требало да буду испоручени Украјини наредних седмица, док је други рекао да ће нови пакети помоћи, који ће укључивати овај тип муниције, имати вредност између 240 и 375 милииона долара.

Британија је Украјини послала муницију са осиромашеним уранијумом раније ове године, али би ово била прва америчка пошиљка те врсте и вероватно ће наићи на критике, након што је Бајденова администрација претходно одлучила да Кијеву пошаље касетну муницију

Међународна коалиција за забрану оружја са уранијумом наводи да постоје опасни здравствени ризици од удисања или уношења у организам честица осиромашеног уранијума, укључујући рак или обољења код новорођенчади, наводи Глас Америке.

САД су користиле огромне количине муниције са осиромашеним уранијумом током бомбардовања Савезне Републике Југославије, као и током заливских ратова 1990. и 2003.

Међународна агенција за атомску енергију навела је да истраживања у бившој Југославији, Кувајту, Ираку и Либану „сугеришу да остаци осиромашеног уранијума који се налазе у средини не представљају радиолошку опасност по становнике погођених региона“.

Severna Koreja lansirala nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru

 

Преузмите андроид апликацију.