Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Рођендан Српског народног позоришта – установе од националног значаја у Срба

Основано првенствено као национална установа која је имала задатак да путем драмске књижевности и глумачке уметности преноси српску реч и историју, да буди националну свест и подиже културни ниво Срба и тиме пружи отпор бечкој и пештанској власти!
Фото: Градске инфо

Српско народно позориште је основано 16/28. јула 1861. године у Новом Саду, у тадашњој Царевини Аустрији (од 1867. Аустроугарска монархија). Позориште је оснивано у време буђења националне свести и борбе за националну слободу.

Припреме око оснивања вршили су Светозар Милетић, Стефан Брановачки, Јован Ђорђевић и Јован Јовановић, потоњи Змај. Српско народно позориште основано је на седници Српске читаонице којом је председавао Светозар Милетић.

Први управник био је Јован Ђорђевић, који је на тој функцији остао до 1867. када се одазвао позиву кнеза Михаила и са половином глумаца отишао у Београд и основао Народно позориште. На Ђорђевићево место дошао је Антоније Хаџић. Позориште је основано са деветоро глумаца: Димитрије Ружић, Димитрије Марковић Кикинђанин, Никола Недељковић, Коста Хаџић, Михаило Гавриловић, Михаило Рац(ковић), Младен Цвејић, Стеван Чекић и Драгиња Поповић (касније Ружић), а сутрадан, 17. јула, су примљени и Љубица Поповић, Милица Грунчић и Никола Зорић. Прва представа била је Пријатељи Лазара Лазаревића и Мушки метод и женска мајсторија Лајоша Кевера 23. јула 1861.

Фото: СНП/В. Величковић

На основу доступне грађе и литературе др Милена Лесковац каже да је СНП давало представе по свим местима у Војводини, али је гостовало и ван Војводине. У Новом Саду представе су игране у дворани на спрату кафане “Код сунца”, у сали кафане “Код краљице Јелисавете” (данашњи хотел “Војводина”), лети у арени “Код Зеленог венца” (на месту данашњег Аполо-центра), од 1872. до 1892, када је срушена зграда на Трифковићевом тргу и од 1895. у Дунђерсковом позоришту (налазило се у дворишту данашњег Хотела “Војводине” и изгорело у пожару 22. јануара 1928), позоришна зграда коју је велепоседник Лазар Дунђерски уступио Српском народном позоришту. Нова зграда је саграђена 1981. године по пројекту пољског архитекте Виктора Јацкијевича који је победио на међународном конкурсу.

Српско народно позориште је увек било један од најважнијих културних институција у земљи, а не треба заборавити да је тај театар иницирао оснивање других културних институција, као што су Стеријино позорје 1956, Академију уметности 1970. и Позоришни музеј Војводине 1982.

Pogledajte dokle su stigli radovi na podzemnoj garaži kod Banovine (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.