Почетна > Србија
Србија

Род кајсија на подручју Кикинде биће умањен око 30 одсто

Род кајсија, на подручју Кикинде, биће умањен око 30 одсто, услед измрзавања. Упркос оштећењима, кикиндски воћари после неколико сезона коначно могу да очекују приносе, како кајсија, тако и бресака и нектарина.
Фото: РТВ

Кикиндски воћари ове сезоне коначно могу да очекују квалитетан родни потенцијал кајсије јер су временске прилике биле релативно наклоњене воћарским културама. Кајсија је у фази цветања, тако да је сада најосетљивија и мразеви би додатно десетковали род. У нади да се то неће догодити, воћари се надају успешној сезони после неколико година.

“Било је раније ниских температура што је утицало на родни потенцијал за ову годину. Можемо да кажемо да је сада тренутно да род умањен 30 одсто, иако је још увек рано да сагледамо све чињенице. Мраз је утицао на доње делове круне“, каже Стефан Пасков, воћар из Кикинде.

Упркос чињеници да произвођачи кајсије већ неколико година нису остварили никакве приносе, плантаже под том културом се сваке сезоне увећавају. Међутим, сви они који уложе прилично велика средства у производњу, требало би да воде рачуна око сортимента.

“Не треба гајити сорте изузетно ране сорте цветања. То важи за цело поднебље Војводине. Од сорти ту спадају јапански “цутами“, који је изузетно рана сорта, али који даје род већ првог јуна, а ту су и “аурора“, па чак и “мађараска најбоља“, додаје Петар Грујић, инжењер воћарства.

С обзиром на то да је кајсија у фази цветања, воћари увелико обављају третман против монилије.

“Сада у прецветавању треба урадити други третман против монилије, а када се заметну полодови, тада почињу други третмани као што је употреба инсектицида против трулежи, а може да се користити и средство против монилије“ – наглашава Пасков.

Тренутно се као најефикаснији начин заштите воћа од ниских температура показао такозвани анти фрост систем, али како немају сви пољопривредници могућност да га инсталирају, јер је неопходна добра локација воћњака, многи воћари опредељују се и на задимљавање, тачније чине све како би кајсија после неколико година, поново била редовна намирница, како на пијацама, тако и у индустрији.

Nema razloga za strah od novog soja, izaziva blagu kliničku sliku

 

Преузмите андроид апликацију.