Почетна > Свет
Свет

Роберта Метсола изабрана за председницу Европског парламента

Малтежанка Роберта Метсола избарана је данас за председницу Европског парламента на чијем челу би требало да буде у наредне две и по године.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias

Она је добила 458 од 616 гласова европских парламентараца који су гласали данас у Стразбуру.

Роберта Метсола, чланица најјаче политичке групације Европске народне партије (ЕПП), је трећа жена на месту председника Европског парламента, а на то место долази после социјалдемократе, Давида Сасолија, који је преминуо прошле недеље.

Роберта Метсола, која је на дан избора за председницу ЕП напунила 43 године, заложила се за јачање улоге Европског парламента на политичкој сцени ЕУ, али и јачање улоге жена у јавном животу.

”Ја сам жена са малог острва у сред Средоземног мора. Знам шта значи бити аутсајдер. Знам и шта ово значи за сваку девојку и за свакога ко се усуди да сања”, поручила је Метсола након избора.

Избор Роберте Метсоле, чланице ЕПП на место председника Европског парламента, био је извесан и пре данашњег гласања због договора који су ЕПП и Социјалисти и Демократе постигле након европских избора 2019. године, када је усаглашено да се петогодишњи мандат председника Парламента додели на две и по године прво члану Социјалдемократа, а затим представнику ЕПП.

Избор Роберте Метсоле за председницу ЕП поздравили су и председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен и предсдник Европског савета, Шарл Мишел.

Preminuo predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli

Преузмите андроид апликацију.