Почетна > Србија
Србија

Ристућа: КФОР и НАТО у потпуности подржавају дијалог Београда и Приштине који воде ЕУ и САД

Командант КФОР-а, италијански генерал мајор Анђело Микеле Ристућа, рекао је данас да КФОР и НАТО у потпуности подржавају дијалог под вођством Европске уније и САД-а који за циљ има нормализацију односа Београда и Приштине и истакао да само политичка решења могу да донесу мир и стабилност у региону.
Фото: Танјуг/AP Photo/Marjan Vucetic

„Немили догађаји који су се догодили (на северу КиМ), посебно они 29. маја, показали су да је такво политичко решење неопходно“, рекао је Ристућа на конференцији у хотелу Хилтон у Београду.

Нагласио је да се због серије таквих догађаја, који су угрозили сигурност на КиМ КФОР налази у стању перманентног кризног менаџмента.

„Сваки пут када нека криза избије потребан је војни и дипломатски труд како би се поново успоставила мирна и избалансирана ситуација“, рекао је Ристућа.

Додао је да је КФОР је највећи и најдужа НАТО вођена мисија која функционише под мандатом УН-а, а базирана на основу резолуције УН 1244 из 1999, како би се гарантовали мир, заштита и сигурно окружење за све људе који живе на КиМ.

Vučević: Spoljnopolitički prioritet Srbije je članstvo u EU

Преузмите андроид апликацију.