Почетна > Србија
Србија

Ристовски: Србија је велика и јака онолико колико је ми будемо волели

Глумац и редитељ Лазар Ристовски, који је данас одликован поводом Дана државности Србије, обратио се у име свих одликованих истичући да је у том признању сублимирано све – историја, традиција, патриотизам, култура, пријатељство, поверење и поштовање.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Ристовски је истакао да сматра великом чашћу што је добио орден који носи име Вожда Карађорђа, као и прилику да се у име свих добитника, захвали посебно, јер је филмски унук Карађорђа – краљ Петар Први.

Наводећи да је са својим филмовима обишао највеће светске фестивале – Кан, Берлин, Торонто и да је освајао значајне награде,

Ристовски истиче да ниједна не може да се мери са овом данас.

„У овом признању је сублимирано све – историја, традиција, патриотизам, култура, пријатељство, поверење и поштовање. Када се говори о наградама сви постављају питање себи да ли сам заслужио. Да се нисмо питали и преисипитивали не бисмо ништа постигли и не бисмо данас били овде“, казао је Ристовски.

Истиче да сумња тера човека напред исто као вера и додаје да је најтеже онима који се ухвате задатка да поправе свет.

Свако, како каже, одлучује да ли се повући или ће кренути у поправку света и онда се пита да ли је могуће свет поправљати или се сам од себе усавршава.

Наводећи да се данас говори да је време тешко, Ристовски каже да је време тешко толико колико га човек таквим учини.

„Ми добитници смо се потрудили да оставимо траг у времену, надам се светао. Нисмо се плашили да се ухватимо у коштац са животом. Одабрали смо да се ухватимо у коштац са животом. Верујем да Србија има користи од нас“, рекао је он.

Ристовски каже да када говори о Србији, говори и о Републици Српској, јер Србија је Српској мајка, старији брат, сигурна кућа.

„Ми смо једна кућа. И није истина да заостајемо за напредним светом, имамо Теслу, Пупина, Јокића, Ђоковића, имаћемо увек значајне и велике људе. Србија је велика и јака онолико колико је ми будемо волели“, нагласио је.

Верује да су признања данас добили са разлогом и да су задовољни истичући да није срамота бити задовољан.

Онима који су увек незадовољни и који, како каже, стално спотичу Србију, поручио је да буду мекши, богобојажљивији, да пруже руке помирења у име боље Србије.

„Ово је време у којем се туђи труд и успех не цени много или се извргава руглу. Време у којем кич и шунд владају културном сценом и медијима. Србија може и мора боље од тога“, истакао је.

Наводећи да је данашњи датум најзначајнији српски датум, Ристовски је замолио Бога да се увек срећемо прво са собом, па са ближњима у здрављу, весељу и са осмехом.

„У основи сваког постигнућа мора да стоји ведар дух. Поносимо се овим признањима, јер смо урадили нешто као слободни људи на добром гласу. Вама председниче хвала на признањима која ћемо са поносом носити са жељом да вас служи здравље и води мудрост и храброст са којима сте до сада водили Србију“, казао је Ристовски.

Председник Александар Вучић данас је на церемонији у Председништву Србије уручио одликовања поводом Дана државности заслужним појединцима и институцијама.

Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti, posthumno odlikovan Siniša Mihajlović

Преузмите андроид апликацију.