Почетна > Србија
Србија

Ристић: Одлука Владе Србије о завршетку школске године много уравнотеженија

Дејан Ристић, члан савета родитеља Основне школе „Владислав Рибникар“, рекао је данас за Танјуг да је одлука Владе Србије да школску годину заврши 6. јуна много уравнотеженија.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

„Након састанка савета родитеља у понедељак, 95 одсто родитеља је гласало за то да се школска година не скраћује, да деца до краја школске године иду редовно на наставу, јер је то жеља деце будући да тренутно 85 одсто деце редовно похађа наставу у ОШ ‘Владислав Рибникар'“, рекао је Ристић.

Коментартишући подељењо мишљење међу родитељима, Ристић је истакао да није реч о подељеном мишљењу родитеља, већ о непрофесионализму домаћих медија.

„Потпуно је нормално да након овакве трагедије, незабележене у новијој историји Србије, људи различито реагују, посебно трауматично и драматично реагују породице страдалих, као и породице рањених, али и ми остали“, рекао је Ристић.

Он је истакао да, као родитељ двоје деце која похађају школу „Владислав Рибникар“, деца желе да иду у школу, да она желе школу, која им је отета на најбруталнији и најмоструонзнији начин, врате себи.

„Стручњаци из Норвешке нам кажу да су потпуно нормални дисонантни тонови када се деси оваква трагедија, али је степен боли различит у зависности од тога на који нас је начин поменута трагедија погодила“, рекао је Ристић.

Он је додао да је важно да применимо примере добре праксе из света и да је потребна свест да су се такве трагедије дешавале и у Србији због чега су потребни огромна одговорност и стрпљење.

„У случају Норвешке и злочина који се десио када је Брејвик убио 69 цивила и ранио више стотина, њима су били потребни месеци и године да осмисле начин на који ће обавити јавну меморијализацију тог догађаја, жртава и како третирати преживеле“, рекао је Ристић.

Он је додао да постоји огромна подршка у друштву, али да сматра да је потребнији виши ниво разумевања.

„Неопходно је да из ове трагедије као друштво изађемо одговорнији, са много већим степеном солидарности, емпатије и да, пре свега, заштитимо породице настрадалих ученика, да пружимо максималну подршку родитељима деце која су рањена, али и самој деци“, истакао је Ристић.

Danas je Međunarodni dan dece

 

Преузмите андроид апликацију.