Почетна > Србија
Србија

Рио Тинто жели да поново разговара о пројекту Јадар литијум

„Рио Тинто жели да поново покрене разговоре са владом Србије о свом пројекту Јадар литијум вредном 2,4 милијарде долара“, изјавио је данас извршни директор и председник компаније Сајмон Томсон, пренео је Ројтерс.
Фото: Unsplash/Dominik Vanyi

Влада Србије одузела је дозволе за пројекат Јадар у јануару, после масовних протеста изазваних забринутошћу за животну средину због планираног рудника.

„Веома се надамо да ћемо моћи да разговарамо о свим опцијама са владом Србије сада када избори не стоје на путу“, рекао је Томсон акционарима на годишњем састанку компаније у Аустралији, у првим јавним коментарима Рио Тинта после избора.

„Пројекат Јадар, који би могао да задовољи 90 одсто тренутних европских потреба за литијумом, био је „веома важан за Србију“ јер би могао да подстакне економски развој земље и отвори могућности за развој пословања за снабдевање зеленом технологијом европског аутомобилског тржишта“, рекао је Томсон.

Извршни директор Јакоб Стаусхолм казао је да Рио Тинто није одустао од Јадра, јер је то савршен пројекат.

Према његовим речима, пројекат има „беспрекорне“ еколошке, друштвене и управљачке акредитиве.

„Свакако разумемо забринутост локалне заједнице, али верујемо да су заправо те бриге у великој мери решене проценама утицаја на животну средину коју смо извршили“, рекао је Томсон.

Lambreht: Srbija važan partner, budućnost zemlje u EU

 

Преузмите андроид апликацију.