Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Рио Тинто ревидира динамику реализације пројекта Јадар

Компанија Рио Тинто је саопштила данас да је услед кашњења у исходовању одобрења за експлоатационо поље, ревидирала динамику реализације пројекта „Јадар”.
Фото: Unsplash/mikolaj_felinski

На основу тренутних процена и под условом да се исходују сва релевантна одобрења и дозволе, очекује се да прва комерцијална производња буде најраније 2027. године, наводи се у саопштењу и подсећа да је претходни планирани рок био 2026. година.

Из Рио Тинта додају да компанија остаје посвећена развоју пројекта „Јадар” и препознаје да у даљем напредовању пројекта мора да слуша и поштује ставове свих заинтересованих страна, преноси Танјуг.

Рио Тинто напомиње да ће искористити додатно време да настави ангажовање са заједницом и разјасни сва питања у вези са потенцијалним утицајем пројекта на животну средину.

Добијање одобрења о експлоатационом пољу је, наводи компанија, неопходан услов да Рио Тинто формално поднесе Влади Србије студије процене утицаја на животну средину, које ће укључивати јавне консултације.

Студије процене утицаја на животну средину кључне су у процени и дефинисању мера за ублажавање потенцијалних утицаја на животну средину. Израда студије изводљивости се наставља, а завршетак се ревидира на основу поново процењене динамике реализације пројекта.

Рио Тинто је посвећен поштовању највиших еколошких стандарда и развоју Пројекта „Јадар” на одржив начин, у складу са најбољим међународним праксама и свим важећим законима и прописима Републике Србије и Европске уније, пише у саопштењу.

Beograd dobija 500 kilometara kanalizacije i osam fabrika za preradu otpadnih voda

 

Преузмите андроид апликацију.