Почетна > Бизнис
Бизнис

Рим: Италија усвојила закон којим је омогућено 40.000 дозвола за сезонске раднике

Италија је одобрила запошљавање додатних 40.000 сезонских радника ван ЕУ у пољопривредном и туристичком сектору земље, саопштило је италијанско удружење пољопривредника Колдирети.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Medichini

Ова земља је усвојила закон којим ће се омогућити издавање дозвола за поменути број сезонских радника, а уредба се поклапа са почетком сезоне бербе јабука и грожђа, преноси АНСА.

Како би се убрзале процедуре запошљавања, уредбом је 15.000 од 40.000 радника резервисано за удружења послодаваца, а сезонски радници ће бити запослени на основу захтева поднетих у локалним канцеларијама за имиграцију.

Како се наводи страни радници запослени у пољопривреди углавном потичу из Румуније, Марока, Индије и Албаније, али су заступљене скоро све националности, саопштило је удружење пољопривредника.

„У Италији сваки четврти пољопривредни производ бере странац. Имамо 358.000 редовних радника који долазе из 164 различите земље. Запослени су у њивама и шталама, и обезбеђују више од 30 одсто укупних радних дана неопходних за овај сектор“, наводи истраживачки центар ИДОС.

Додају да је већина пољопривредника има краткорочне уговоре о запослењу.

Раде у многим областима Италије као што су Верона, Фурланија, Трентино, Пијемонт, Емилија Ромања и Ломбардија, као помоћ у берби и производњи јагода, изданака винове лозе, јабука, грожђа и млека.

Suficit platnog bilansa evrozone u junu najveći za skoro dve godine

Преузмите андроид апликацију.