Почетна > Србија
Србија

РИК доделио мандате члановима савета националних мањина

Републичка изборна комисија донела је данас решење о додели мандата члановима националних савета за 18 националних мањина, које су учествовале на непосредним изборима одржаним 13. новембра, као и решење да ће поновљени избори за чланове савета бошњачке националне мањине бити одржани 27. новембра.
Фото: rik.parlament.gov.rs

Председник РИК-а Владимир Димитријевић који је председавао 122. седницом овог тела казао је да ће бити издато уверење за чланове савета, а решење о додели мандата биће достављено Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Он је додао да тече рок од 20 дана за сазивање конститутивних седница савета националних мањина које сазива министар за људска , мањинска права и друштвени дијалог, који је и расписао изборе за чланове савета националних мањина.

РИК је донео решење о спровођењу поновљених избора на једном бирачком месту број 20, у општини Тутин за чланове националног савета бошњачке мањине и заказао гласање за 27. новембар.

Гласање ће бити спроведено по изборним листама које су утврђене за изборе за чланове савета бошњачке националне мањине.

РИК је усвојио о одлуку о изгледу, облику и боји листића за поновљено гласање за чланове савета бошњачке национале мањине.

Према тој одлуци, гласачки листићи ће бити формата А4 беле боје, двојезични на српском и писму бошњачке националне мањине, док ће контролни лист бити у боји кајсије, саопштено је на седници РИК-а.

Донета је одлука о утврђивању броја гласачких листића за поновљено гласање и наведено да ће бити штампано 527 гласацких листића, јер је утврђено да је број уписаних бирача на том месту 517, а штампа се и 10 резервних гласачких листића.

На непосредним изборима за чланове савета националних мањина који су одржани 13. новембра, учествовало је 19 националних мањина, док су четири националне мањине своје представнике бирале путем електорске скупштине.

Националне мањине које су бирале чланове националног савета на непосредним изборима су: албанска, ашкалијска, бошњацка, бугарска, буњевацка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, руска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и цешка.

За све националне мањине саопштени су резултати гласања осим за бошњачку националну мањину за коју ће бити поновљени избори на бирачком месту 20, у Тутину.

Четри националне мањине бирале су чланове за националне савете путем електорске скупштине, а то су: македонска, хрватска, црногорска и горанска национална мањина, а резултати гласња саопштени су недељу, 13. новембра по завршетку гласања.

Stano: EU pozvala Vučića i Kurtija na sastanak u Briselu

Преузмите андроид апликацију.