Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Ријад преноси акције Арамка вредне 80 милијарди долара на државни фонд

Саудијски принц престолонаследник Мохамед бин Салман пренео је 4,0 одсто акција нафтног дива Арамка, у вредности од 80 милијарди долара, на државни фонд краљевине, саопштила је саудијска влада.
Фото: Pexels/Pixabay

Намера је да се ојача снажна финансијска позиција Фонда за јавна улагања (ПИФ) и висок кредитни рејтинг у средњем року, навео је престолонаследник у саопштењу. Принц бин Салман је изабрао да овај фонд буде локомотива за трансформацију саудијске економије и диверсификацију прихода у настојању да ублажи овисност буџета од прихода од нафте.

Држава остаје и даље највећи акционар Арамка са уделом већим од 94 посто, додаје се у саопштењу, преноси CNBC.

Пренос акција Арамка треба да повећа имовину којом управља ПИФ, при чему је циљ да она достигне око 4,0 билиона ријала (1,07 билиона долара) до краја 2025.

Сауди Арамко је саопштио да је овај трансфер био приватна трансакција између владе и државног фонда у којој компанија није учествовала “Компанија није склапала било какве споразуме, нити је платила или остварила било какав приход од тог трансфера“, навео је Арамко.

Из компаније су истакли да тај потез неће утицати на број емитованих акција, нити на пословање, стратегију, политику расподеле дивиденди или оквир управљања, те да ће пренете акције бити једнако рангиране као остале обичне акције.

Акције Арамка су од почетка 2022. порасле за нешто више од 4,0 процента, тако да саудијски нафташ, према проценама, достиже тржишну вредност од 1,99 билиона долара и важи за највреднију светску компанију иза Епла и Мајкрософта. На затварању трговања у недељу, акције Арамка су биле у минусу за 0,7 одсто, на 37,05 ријала.

 

Преузмите андроид апликацију.