Почетна > Бизнис
Бизнис

Ријад планира у 2022. први буџетски суфицит у деценији

Саудијска Арабија очекује да ће следеће године остварити први буџетски суфицит у последњих скоро 10 година, пошто планира да ограничи јавну потрошњу, иако је раст цена нафте помогао да се у овој години попуни државна каса погођена пандемијом.
Фото: Pixabay/apriltan18

Након процењеног фискалног дефицита од 2,7 посто бруто домаћег производа (БДП) у овој години, Ријад предвиђа да ће следеће године остварити суфицит од 90 милијарди ријала (23,99 милијарди долара) или 2,5 одсто БДП-а, што би био први суфицит од 2014. године, од када су, због суноврата цена нафте, државне финансије у константном минусу, преноси Ројтерс.

„Суфицит ће се искористити за повећање државних резерви, за финансирање потреба везаних за пандемију корона вируса, јачање финансијске позиције краљевине и оснаживање њене способности да се избори са глобалним шоковима и кризама“, рекао је престолонаследник Мохамед бин Салман, а преноси саудијска државна новинска агенција СПА.

Највећи светски извозник нафте планира да потроши следеће године 955 милијарди ријала (254,7 милијарди долара), што је смањење расхода за скоро 6,0 посто на годишњем нивоу, наводи се у нацрту буџета.

Ријад планира да догодине смањи војну потрошњу за око 10 одсто у односу на 2021, према буџетском документу, што је знак да су трошкови војног сукоба у суседном Јемену почели да сплашњавају.

Буџетски приходи су ове године скочили за скоро 10 процената на 930 милијарди ријала (248 милијарди долара) у односу на планираних 849 милијарди (226,4 милијарде долара), услед раста цена сирове нафте и постепеног повећања пумпања јер се глобална потражња за енергијом опоравила.

Следеће године, краљевина очекује буџетски приход од 1,04 билиона ријала (278,7 милијарди долара).

Највећа арапска економија је 2020. године забележила пад, пошто је корона криза погодила њен растући ненафтни економски сектор и јер су рекордно ниске цене нафте оптеретиле њене финансије, доводећи буџетски дефицит на 11,2 посто БДП-а.

Саудијска економија се опоравила ове године услед ублажавања мера ковид ограничења на глобалном и домаћем нивоу.

За текући годину, влада је прогнозирала раст БДП-а од 2,9 одсто, а у наредној очекује раст од 7,4 одсто, наводи се у нацрту буџета, у којем се не открива претпостављена цена нафте на основу које је урађен нацрт буџета.

Norveška pomaže građanima da plate struju

 

Преузмите андроид апликацију.