Почетна > Свет
Свет

Резников: Украјински војници ће се обучавати на тенковима „леопард 2“

Украјински министар одбране Алексиј Резников изјавио је да ће се украјинске снаге обучавати да користе борбене тенкове „леопард 2“. Упркос томе што западни савезници нису у петак донели одлуку да ли це Кијев снабдевати тенковима немачке производње.
тенкови
Фото: Pixabay/Military_Material

Резников је рекао украјинском сервису Гласа Америке у петак да ће украјинске трупе тренирати на тенковима у Пољској и описао развој догађаја као пробој.

Земље које већ имају тенкове „леопард“ могу да започну програм обуке наших тенковских јединица. Надам се да це Немачка пратити њихов процес, спровести интерне консултације и донети одлуку да испоручи тенкове. Оптимиста сам по том питању јер је први корак направљен. Почећемо са програмима на „леопардима 2, рекао је Резников.

Амерички министар одбране Лојд Остин и начелник Генералштаба војске САД Марк Мили изјавили су током брифинга америчкој ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, да Немачка у овом тренутку Украјини неће испоручити тенкове „леопард 2″.

Украјински председник Володимир Зеленски је на састанку у Рамштајну упутио директне молбе за слање тих тенкова Украјини.

Резников је рекао да је задовољан резултатима. Сматрам да су кључни концепти састанка били јединство, рокови испоруке помоћи и јачање способности оружаних снага Украјине да наставе контраофанзивне операције у циљу привременог ослобађања окупираних територија Украјине,“ рекао је Резников.

SAD savetuju Kijev da sačeka novo oružje i obuku za kontraofanzivu

 

Преузмите андроид апликацију.