Почетна > Свет
Свет

Република Српска користи искључиво правна средства

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш упознао је данас у Загребу специјалног изасланика Стејт департмента за изборну реформу у БиХ Метјуа Палмера о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, и истакао да Република Српска користи искључиво правна средства за своју борбу за уставна права, док се позиви на рат могу чути искључиво из Сарајева.
Фото: PrtSc/ATV/YouTube

„Бројна наметања од високих представника, покушаји прекрајања политичког система од Уставног суда БиХ, као и константно развлашћивање Републике Српске, довело је у ситуацију српску власт на челу са Милорадом Додиком да морају нешто учинити како би сачували уставну позицију стечену у Дејтону и дефинисану у Уставу БиХ“, истакао је амбасадор Врањеш, преноси РТРС.

Врањеш је нагласио да је последња одлука Валентина Инцка довела до ограничења слободе говора српског народа у БиХ што је била „кап која је прелила чашу“ и упитао Палемера како би реаговали грађани САД када би им неко укинуо право на слободу говора дефинисану Првим амандманом Устава САД.

Као одговор на ограничавања права српског народа и развлашћивање, рекао је амбасадор БиХ у Хрватској, Република Српска се позива на текст Устава БиХ који је највиши општи правни акт на снази у БиХ и који би требало да буду изнад свих закона као и наметнутих одлука.

„Са друге стране, из Сарајева, чујемо искључиво позиве на рат када споменемо примену Устава БиХ, као да тамо тај исти Устав није на снази. На то све део међународне заједнице потпуно се оглушио. Изостале су критике усмерене на оне политичаре који не желе дијалог него једини излаз виде у рату“, указао је Врањеш.

Он је подсетио Палмера да Република Српска и Милорад Додик позивају на дијалог више од 15 година, почевши од дијалога о правосуђу, затим дијалог о закону о Уставном суду који би спречио даља прегласавања па до последњег позива на дијалог страна и конститутивних народа о могућим решењима за БиХ из маја ове године, на шта су се партнери из ФБиХ оглушили, а нисмо видели ни да је међународна заједница подстицала тај дијалог.

„Данас када Република Српска нема избора него да правним и политичким средствима покуша да поврати уставну позицију, добијемо позиве на рат, а не дијалог“, истакао је Врањеш.

Метју Палмер упознао је амбасадора Врањеша о својим активностима првенствено о теми изборног законодавства у БиХ и изразио оптимизам да ће стране у Федерацији БиХ, ипак, пронаћи заједнички језик по питању измена изборног закона, без обзира на то колико тај процес буде био изазован.

Autoput lekovit za naše narode i ekonomske odnose

Преузмите андроид апликацију.