Почетна > Бизнис
Бизнис

Рено смањује удео деоница у Нисану

Компанија Рено пристала је да приликом прерасподеле смањи свој удео деоница у компанији Нисан, како би се смањиле дугогодишње трзавице у савезу са том компанијом.
Фото: Танјуг/AP/Eugene Hoshiko

Како преноси Блумберг, сваки од партнера ће задржати по 15 одсто удела, док ће Рено остатак свог удела пренети у француски траст ради координисане продаје.

У саопштењу се наводи и да је потребно да тај план усвоје одговарајући одбори компанија.

Додаје се да Рено, Нисан и млађи партнер из алијансе Мицубиши. планирају да напредују кроз сарадњу на специфичним пројектима, укључујући Индију, Јужну Америку и Европу.

Нисан ће такође улагати у Реноово предузеће за електрична возила и софтвер, а како би постао и стратешки акционар.

„Промена структуре капитала требало би да помогне да алијанса остане одржива, одржавајући синергију и отварајући стратешке могућности на обе стране. Рено је одолео притиску и сада је у позицији да боље алоцира вишак капитала за раст и акционаре“, рекао је аналитичар Џефрија Филип Хушоа.

Блумберг наводи да ће се коначни споразум позабавити неравнотежом моћи која је дуго мучила руководиоце у Јапану. Иако Рено држи већи удео од 43 одсто са правом гласа, Нисан производи више аутомобила док поседује 15 одсто удела у француском произвођачу аутомобила без права гласа.

Veletržnica: Najveća prodaja kupusa, jabuke, crnog luka, šargarepe i krompira

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке