Почетна > Бизнис
Бизнис

Ремонт турбине Северног тока изазвао пораст цена гаса у ЕУ

Након објављивања вести о обустави рада још једне гасне турбине гасовода Северни ток цене гаса у Европи порасле за 4,2 одсто, показују подаци организације за Међународни консалтинг и екпертизу (ИЦЕ).
Фото: Pixabay

Руски енергетски гигант мора да обустави рад још једног гасно-турбинског мотора на компресорској станици Портоваја гасовода Северни ток због редовног ремонта, наводи се у данашњем саопштењу Гаспрома, преноси ТАС С.

Према саопштењу Гаспрома, услед обуставе рада турбине дневни капацитет руске компресорске станице Портоваја биће смањен на 33 милиона кубних метара (мцм) гаса од среде, 27. јула почевши од 4:00 сата ујутро по средњоевропском времену, што је само половина садашњих већ смањених испорука, пренео је раније Ројтерс.

Гаспром је прошле недеље наставио испоруке гаса преко гасовода Северни ток 1 након 10-дневне паузе због редовног ремонта, задржавши их на нивоу од само 40 посто капацитета, на који су спуштене још у јуну због, како је тада образложено „одложеног враћања једне турбине се сервисирања у Канади“.

Европски политичари су више пута упозоравали да би Русија могла да потпуно да прекине доток гаса ове зиме, што је корак који би гурнуо Немачку у рецесију и довео до скока цена за потрошаче који се већ муче са високим ценама хране и енергије.

Kijev očekuje da prva pošiljka žita krene u sredu

Преузмите андроид апликацију.