Почетна > Свет
Свет

Рекордно високе температуре на саверозападу САД-а

Рекордно високе температуре забележене су у суботу широм северозападног дела Сједињених Америчких Држава, објављено је данас.
Фото: PrtSc/CBS/YouTube

У Портланду, у савезној држави Орегон, измерено је 42,2 степена целзијуса, што је највиша температура икада регистрована у том граду. Портланд је међу најмање осам градова у Орегону и у суседној држави Вашингтон, у којима су оборени или изједначени претходни рекорди када је реч о високим температурама, преноси Глас Америке.

У Сијетлу, у држави Вашингтон, у суботу је измерено 37,8 степени, чиме је то постао најтоплији дан икада забележен у јуну.

Ово је тек четврти пут икада да је температура у том граду била толико висока.

Овако високе температуре сматрају се потенцијално опасном ситуацијом за регион у којем многи живе без клима уређаја јер су им ретко потребни.

Широм пацифичког северозапада у САД пре два дана је почело отварање расхладних центара, пошто су локалне власти упозориле да се у наредним данима може очекивати ,,врућина опасна по живот“, у којој би могле да се надмаше досадашње рекордне високе температуре.

Америчка Национална метеоролошка служба (НЊС) издала је упозорења за екстремне температуре и позвала на опрез у скоро целом Орегону и држави Вашингтон, заједно са деловима Калифорније и Ајдаха, са поруком становницима да последице овог топлотног таласа могу бити фаталне.

Стручњаци кажу да екстремни временски услови, попут раних летњих врућина који су ове године задесиле делове САД, не могу бити директно повезани са климатским променама, али да би неоубичајени временски обрасци могли да постану чешћи због глобалног пораста температура.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.