Почетна > Свет
Бизнис Свет

Рекордно оптерећење електромреже у Кини због екстремних врућина

Максимално оптерећење електромреже у Кини достигло је у уторак рекордних 1,22 милијарде киловата услед наглог скока температуре ваздуха ове недеље, саопштио је данас државни планер.
електромреже
Фото: Pexels/Pixabay

Производња електричне енергије достигла је 27,854 милијарди киловат сати истог дана, рекао је на брифингу за новинаре.Ли Јункинг, директор Оперативног бироа у Националној комисији за развој и реформу, преноси Ројтерс.

Неколико градова је у уторак оборило рекорде с високим температурама, при чему су екстремне врућине и на другој страни упорне обилне кише направиле пустош, а прогностичари очекују да ће екстремни временски услови потрајати данима.

Државни планер улаже све напоре да обезбеди снабдевање електричном енергијом током периода летњег шпица потражње, и за сада је ситуација стабилна, додао је Ли.

Предвиђа се да ће укупна кинеска потражња за електричном енергијом расти 2022. године много спорије него у нормалним годинама, због карантина и ограничења кретања током епидемије ковид-19.

Снажан раст производње хидроелектрана у Кини ове године, подстакнут рекордним падавинама, такође помаже највећем светском потрошачу електричне енергије да спречи несташице струје и смањи потрошњу угља.

Мања домаћа производња угља и пад производње хидроенергије довели су прошле године до вишенедељне кризе електричне енергије која је погодила производњу у другој највећој економији света.

Ли је навео да државни планер апелује на регионе угља да повећају производњу где је то могуће, а електране тренутно имају 170 милиона тона угља на залихама, што је за скоро 60 милиона тона више у односу на исти период прошле године и довољно за 26 дана потрошње.

Gas u Evropi premašio 1.900 dolara za hiljadu kubika

Преузмите андроид апликацију.