Почетна > Србија
Србија

Рекордан број испаљених противградних ракета, у току аутоматизација радарског центра Самош

Војводина има три радарска центра из којих се прати кретање градоносних облака и командује лансирним станицама. Центри Фрушка гора и Бајша потпуно су аутоматизовани. До средине августа требало би да се заврши аутоматизација радарског центра Самош. Који ће на овај начин бити повезан са 130 станица из којих се испаљују противградне ракете.
Фото: Pixabay

Радарски центар Самош покрива цео Банат и београдску општину Палилула – површину од 720 хиљада хектара. Од тога око 650 хиљада хектара је пољопривредно земљиште. Одавде се прати кретање градоносних облака и задају команде лансирним станицама од којих је већина аутоматизована.

„Ми смо овде на подручју Баната, односно овог центра имали 5 дана са дејством и само 152 испаљене ракете. На Бајши је то још мање 64 али имамо рекорд Фрушка гора, Сремски округ и Јужна Бачка. Где је рекорд по броју дана у односу на све центре у Србији а то је 12 дана са дејством и 854 потрошене ракете“, каже Зоран Бабић, начелник центра одбране од града РХМЗ Србије

Због временских прилика које метеоролози дефинишу као европски монсун на подручју Србије већ 18 дана су интензивна противградна дејства и до сада је испаљено скоро 4 хиљаде ракета.

На подручју које покрива Радарски центар Самош 83 станице су потпуно аутоматизоване. Од тренутка када метеоролог процени да је потребно испалити ракете до задавања команди лансирној станици прође 10 секунди. Што је знатно краће време у односу на период када су били ангажовани противградни стрелци.

У плану је да овај радарски центар добије 130 аутоматских станица.

Sutra oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom, lokalno i gradom

 

Преузмите андроид апликацију.