Почетна > Србија
Србија

Земунска гимназија од септембра међу најмодернијим на Балкану

Земунска гимназија основана 1858. године, у којој је до сада матурирало 40.000 ђака, захваљујући реконструкцији биће међу најмодернијим на Балкану, изјавио је данас Милош Бјелановић директор те једне од две најстарије београдске гимназије а коју су похађале бројне успешне личности од Саве Шумановића, преко најбоље европске научнице Гордане Вуњак Новаковић до председника Србије Александра Вучића.
Фото: PrtSc/YouTube/D J MASTER VLOGZILLA BEOGRAD – SRBIJA

Урађена је озбиљна реконструкција зграде која постоји 140 година, а захваљујући обимним радовима започетим прошлог априла, имаћемо 6.500 квадрата опремљених у складу са 21. веком, рекао је Бјелановић за Танјуг и прецизирао да Гимназија има 1.300 ученика у 48 одељења на четири смера.

Сви ђаци и професори који 1. септембра уђу у школу уживаће у најсавременијој опреми али и у самој згради која је споменик културе.

„Задржали смо табле као основно средство за наставу, уз њих су у сваку учионицу додати мултифункционални пројектори, сваки ученички простор имаће паметне табле које ће професорима омугућити да на најбољи и најсавременији начин искористе материјал са интернета и тако побољшају квалитет наставе и исходе који ће ученици показати на крају школске године“, навео је Бјелановић.

Директор је изразио уврење да ће захваљујући свему томе за две године када дође општа матура осетити квалитет наставе.

У катастрофалним подрумским просторијама, које су сада уређене у складу са врхунским стандардима, Гимназија добија 1.000 квадрата у којима ће бити библиотека која има 35.000 наслова као и стоматолошка ординација, радионице …

Сигуран сам да ће сви уживати у новој читаоници и библиотеци, и да ће најсавременији услови изродити нове научнике, политичаре, уметнике, спортисте какве гимназија стално „производи“ већ дуже од века и по, рекао је он.

Зграда Гимназије је пред крај реконструкције у току је чишћење, рекао је он и додао да очекује да од понедељка крене опремање.

Искрено се надам да ће нам осам дана по 24 сата рада бити довољни да до 1. септембра опремимо и уградимо све што смо мислили, рекао је диреткор гимназије која ће бити и прва школа у Србији која потписује проткол о сарадњи са манастиром Хиландар.

„У Гимназији се прави Хиландарски кутак, простор за реализацију трибина са сталном изложбеном поставком са Хиландара“, рекао је он.

Бјелановић подсећа да су бивши ђаци ове гимназије успешни у свим областима.

„Међу њима најпознатији су као полтичар председник Србије Александар Вучић, затим научница Гордана Вуњак Новаковић, најпознатија у свету по којој најбољи ученици Гиманзије добијају награде,а надам да ћемо за годину, две славити и њену Нобелову награду, писац Давид Албахари. Ту су и уметници почевиши од Саве Шумановић, па и лични секретар и пријатељ Николе Тесле, Паја Радосављевић – први дипломирани педагог у Србији који је 1912 одбранио рад на Сорбони“, рекао је он .

Међу успешним ђацима Гимназије, каже, је и млади Филип Бошковић са Кембриџа чији тим развија тест који ће брже и поузданије од пи-си-ар теста регистровати вирусе и унапредити дијагностиковање и лечење ковида и других респираторних инфекција.

 

Преузмите андроид апликацију.