Почетна > Свет
Свет

Регионални избори у Баскији, на анкетама мала предност левичара

У шпанском аутономном региону Баскија данас се одржавају регионални избори, на којима се бира 75 чланова баскијског парламента, а анкете су указале на малу предност левичарске сепаратистичке партије Билду над умерено десничарском Баскијском националистичком партијом (ПВН).
Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

Право гласа има 1,8 милиона становника Баскије, а очекује се да ће око 75.600 младих данас гласати први пут.

Бирачка места отворена су у 9 часова и биће отворена до 20, а обезбеђује их око 1.200 агената баскијих полицијских снага Ерцајинца, јавља Паис.

Истраживања јавног мњења показала су да Билду и ПВН, који је дуго на власти у Баскији, имају око 30 одсто подршке, што значи да ниједна странка не би могла сама да управља Баскијом.

Обема партијама биће неопходна подршка владајуће Социјалистичке радничке партије (ПСОЕ) шпанског премијера Педра Санчеза, која је претходно сарађивала са ПВН-ом.

ПСОЕ-у је, с друге стране, потребна подршка обе баскијске партије, као и каталонских сепаратиста, преноси Ројтерс.

Основана 2011. као коалиција баскијских левичарских странки, Билду је првобитно била забрањена због сумње да је повезана са ЕТА, баскијском милитантном организацијом, чији су чланови убили више од 850 људи током 50 година борбе за независност.

Билду, чији су поједини чланови бивши милитанти ЕТА или симпатизери, јавно се ограничила од насиља, али није осудила нападе те оружане групе.

Ова партија води кампању базирану на заговарању децентрализације и већих овлашћења за баскијске власти, а Ројтерс наводи да се очекује да ће Билду на изборима имати користи од смањења подршке партији Подемос, левичарској странци која је раније била у коалицији националне владе.

Прошле године, Санчез је постао први шпански премијер који је преговарао са званичницима Билду, што је изазвало оштре критике које су у путили конзервативни противници лидера Шпаније.

Након што се ЕТА распала 2018, у Баскији није било покушаја сецесије.

Ruska ratna mornarica odbila ukrajinski raketni napad na brod kod Sevastopolja

 

Преузмите андроид апликацију.