Почетна > Свет
Свет

Референдуми о уласку Луганске, Доњецке, Запорошке и Херсонске области у састав Русије од 23 – 27. септембра

Референдуми о уласку самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике, као и Херсонске и Запорошке области у састав Русије биће одржани од 23. до 27. септембра.
Фото: Илустрација

„Референдум о уласку Херсонске области у састав Руске Федерације биће одржан од 23. до 27. септембра“, саопштио је шеф војно-цивилне администрације те области Владимир Салдо, пренела је агенција РИА Новости.

Салдо је нагласио да је потписао указ о одржавању референдума о уласку Херсонске области у састав Руске Федерације као пуноправног субјекта јединствене државе.

Истовремено ће бити одржани референдуми и у ДНР и у ЛНР.

„Референдум о уласку Луганске Народне Републике у састав Руске Федерације као конститутивног ентитета Руске Федерације биће одржан од 23. до 27. септембра“, рекао је председник Народног већа ЛНР Денис Мирошниченко.

Лидер ДНР Денис Пушилин објавио је да ће и у тој самопроглашеној републици бити одржан референдум о уласку у састав Русије од 23. до 27. септембра.

Рогов: Референдум у Запорошкој области само на ослобођеној територији

Референдум у Запорошкој области ће бити одржан од 23. до 27. септембра и трајаће неколико дана да би се избегле гужве, изјавио је данас за радио станицу Космолскаја правда члан главног савета регионалне администрације те области Владимир Рогов.

Такође рекао је да ће референдум у тој области.

„Дефинитивно, референдум ће бити одржан не на једном месту и не у току једног дана“, рекао је Рогов, пренела је агенција ТАСС.

Навео је и да ће се референдум о приступању Русији одржати на ослобођеној територији Запорошке области и додао да ће остатак региона бити постепено ослобођен касније.

„Референдум ће бити одржан на ослобођеној територији, а онда ћемо, корак по корак, ослобађати наше матично тло“, казао је он одговарајући на питање да ли очекује да цела Запорошка област буде припојена Русији.

Кофман: Између Украјине и ДНР треба да буде „руска граница“

Јавне коморе ЛНР и ДНР обратиле су се јуче лидерима тих самопроглашених република Леониду Пасечнику и Денису Пушилину са иницијативом да хитно буду одржани референдуми о уласку ЛНР и ДНР у састав Русије.

Председавајући Јавне коморе ДНР Александар Кофман изјавио је да је време је да се „избрише непостојећа граница између наших држава“.

Према његовим речима, између Украјине и ДНР треба да буде „руска граница“.

Шеф Јавне коморе ЛНР Алексеј Карјакин оценио је да ће улазак у састав Русије бити не само победа историјске правде, него ће и осигурати безбедност ЛНР.

Додао је да становништво ЛНР верује да ће после референдума наступити стабилност.

Средином фебруара самопроглашене ЛНР и ДНР затражиле су од Русије да призна њихову независност, а председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара потписао указе о томе.

Жељу да уђу у састав Русије изразиле су и Херсонска и Запорошка област, које су под контролом руских снага.

Претходно је посланик Државне думе Виктор Водолацки на свом Телеграм налогу навео да су закон о одржавању референдума у ЛНР о уласку у састав Руске Федерације једногласно усвојили посланици Народног већа те самопроглашене републике, пренела је агенција ТАСС.

Морзов: Хитан пријем нових територија

Руска Дума спремна је да хитно донесе све неопходне одлуке у вези са прихватањем нових територија у састав Руске Федерације, у складу са резултатима референдума, изјавио је агенцији Таш председник Контролног комитета парламента Олег Морзов.

Већ имамо искуство са прикључењем Крима Русији. Након објављивања званичних резултата референдума процедура може да се заврши за само неколико сати. Ако грађани то буду желели, парламент ће се састати по хитној процедури како би донео релевантне одлуке, казао је Морзов.

Према његовим речима, то питање не треба одлагати, „јер ц́е потом уследити неизбежне правне, политичке и војне одлуке у вези са заштитом руских држављана који живе на територијама које су ушле у састав Русије“.

„Баш као што ц́е бити потребно обновити територијални интегритет тих административно-територијалних формација“, нагласио је Морозов.

САД одбацују најављене референдуме на истоку Украјине

Бела кућа је одбацила данас планове Русије да одржи референдуме у источним деловима Украјине уз оцену да Москва можда предузима кораке да би регрутовала нове трупе у тим областима након што је претрпела велике губитке на бојном пољу.

Џејк Саливан, саветник за националну безбедност председника Џозефа Бајдена назвао је најављене референдуме „увредом принципа суверенитета и територијалног интегритета“, преноси Ројтерс.

Он је рекао да ће председник Бајден, у свом сутрашњем говору пред Генералном скупштином Уједињених нација упутити „одлучну критику“ Русији због њеног рата против Украјине.

Putin naredio ruskoj industriji veću proizvodnju oružja

Преузмите андроид апликацију.