Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Реструктуирање водопривредних предузећа у Војводини

Сектор водопривреде у Војводини у коме је 15 државних предузећа реструктурира се кроз припајања у четири. Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић каже да је намера повећање ефикасности и конкурентности, као и рационалније пословање.
Фото: ЈВП Воде Војводине

Према одлукама Владе Србије, три предузећа са подручја Срема биће припојена београдском водопривредном предузећу Галовица, у суботичку Северну Бачку биће интегрисана још четири предузећа из Бачке, док се у Банату интегришу предузећа из Зрењанина и Кикинде, а панчевачком Тамиш Дунаву припајају се вршачко и ковинско водопривредно предузеће.

Што се тиче 15. водопривредног предузећа у Војводини, Стевановић каже да оно постоји само на папиру и да ће највероватније у ликвидацију.

Што се тиче ових 14 предузећа која су ‘жива’ и која раде, која имају неке активности, процена је била да се по неком територијалном и организационом принципу интегришу и тако учине функционалнијим и ефикаснијим. Наиме, нека предузећа нису имала капацитет да сервисирају своје текуће обавезе, чак и у смислу зарада, пореза и доприноса, да сервисирају своје обавезе према кредитима односно повериоцима, а то је доводило у питање делатност коју обављају, истиче Стевановић.

Иако водопривредна предузећа у Војводини највећи део својих прихода остварују у релацијама са државом, важно је да побољшају своје капацитете, јер део зараде обезбеђују и на тржишту.

Мислимо да је ово добар поступак и да смо урадили добру ствар за водопривредна предузећа. Било је и мало ирационално да на подручју Војводине постоји 15 предузећа а да остатак Србије има још свега 4 водопривредна предузећа. Направили смо неки баланс, а видећемо шта ће се дешавати у будућности. Струка је проценила да ова предузећа у овом тренутку не треба да иду у поступак приватизације, већ да наредни корак више ка унапређењу њиховог пословања треба да буде ово реорганизовање и реструктуирање, напомиње Стевановић.

Стевановић истиче да је најважније да се трошкови смање и додаје да ће вероватно део запослених искористити право на социјални програм.

Вероватно ће део запослених искористити право на социјани програм, део људи ће бити смањен, негде ће вероватно доћи до занављања радне снаге, односно биће примљени нови, млађи кадрови, све у функцији рационализације одоносно чињења оперативнијим ових предузећа, каже Стевановић.

С обзиром на то да послове у пољу јавног интереса покрива и финансира држава, Стевановић сматра да она ипак треба да буду профитабилна и да није искључена њихова приватизација.

Proizvodnja struje iz hidroelektrana pala na 20 odsto

Преузмите андроид апликацију.