Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Реците збогом подочњацима

Подочњаци, било да су надувене кесице испод очију или тамни кругови, нису никоме драга

Наша кожа, заједно са нама стари и природно губи колаген. Последица тога јесте да кожа постаје све тања, па капилари и вене око очију постају све упечатљивији. Исто тако, течност се често накупља у пределима испод очију и ето кесица.

Фото: Pexels/Ivan Samkov
Узроци настанка подочњака

Изложеност сунчевим зрацима, лоша исхрана, алергије, нездрав начин живота и наравно генетика, утичу на појаву подочњака.

Спречите појаву подочњака

Како бисте спречили појаву подочњака требало би да уносите витамин Ц и Б.

Витамин Ц је неопходан за синтезу колагена, а такође помаже избацивању течности из тела.
Витамини Б комплекса помажу у борби против стреса, који може довести до уморних очију. Грожђано уље је одличан антиоксиданс који ће смањити замор очију.

Трикови за ублажавање подочњака

Краставац – Брз начин да ревитализујете своје очи. Исеците два колута краставца, а затим их ставите у фрижидер на 15 минута. Када се охладе, ставите их на очи и опустите се 15 -20 минута. Идеално би било да ово практикујете сваки дан.

Фото: Pexels/cottonbro

Кесице чаја – прелијте кесице чаја топлом водом, сачекајте пар минута, а затим их извадите и ставите у фрижидер да се охладе. Када се довољно охладе, кесице ставите на очи и опустите се 15-так минута. Најбоље је користити зелени чај, због присуства анти-инфламатора, као и чај камилице, јер има умирујуће дејство.

Фото: Unsplash/K8

Такође, можете користити и хладно мелеко јер садржи витамин А, који чини нашу кожу млађом и лепшом. Туфере натопите хладним млеком, па их ставите на очи 15 – так минута.

Ружина Вода – поред прелепог мириса, помоћи ће вам да смањите подочњаке. Туфере натопите ружином водом и држите на очима 15-так минута.

Кокосово уље – због свог анти-инфламанторног дејства, кокосово уље ће посветлити тамне кругове око очију, а кожа ће бити мекша. Пред спавање, утрљајте кокосово уље на предео испод очију, а ујутру исперите млаком водом.

Генетику није могуће да променимо, али зато животне навике можемо. Довољне су само мале промене, а ефекат ће већ бити ту:
– Избегавајте прерађену храну, глутенске намирнице, шећере, превише засољену храну и алкохолна пића
– Уносите довољне количине воде (минимум осам чаша воде дневно)
– Периодично детоксикујте ваш организам, јер ћете на тај начин уклонити токсине из организма, а самим тим и умањити подочњаке
– Редовно вежбајте
– Обавезно темељно уклоните шминку са вашег лица и обавезно користите заштитну крему када излазите напоље
– Спавајте минимум осам сати у току ноћи.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.