Зебра торта је меки бисквит чији попречни пресек изазива одушевљење на први поглед.
Састојци:
- 4 јаја
- 200 грама шећера
- 150 милилитра млека
- 150 милилитра уља
- 300 грама меког брашна
- 1 прашак за пециво
- 1 кашичица ароме ваниле
- 25 грама какаоа корица
- 1/2 поморанџе
Припрема:
Јаја, шећер, млеко и уље добро умутите пјењачом у глатку и једноличну смесу. Напомена: Није потребан миксер, како смеша не би била превише пуна ваздуха. Поделити смешу на два једнака дела. У прву чинију додајте 175 грама просејаног брашна, пола кесице прашка за пециво и арому ваниле, па све добро жицом измешајте у хомогену смесу. У другу посуду додајте 125 грама просејаног брашна са какаом и другу половину прашка за пециво, као и рендану кору поморанџе. Није неопходно, али даје лепу арому. Добро измешајте жицом у глатку смесу.
Напомена: Слободно процените сами да ли су светла и тамна мешавина приближно исте густине, па ако вам једна делује мало гушће од друге, додајте још неколико капи млека. Циљ је да буде исте густине како би се смеса лепо и равномерно размазала.
Узмите округли калуп и дно обложите папиром за печење, а странице премажите са мало путера или маргарина.
Почните тако што ћете наизменично сипати светлу и тамну мешавину: прво сипајте 2-3 кашике светле мешавине право у центар калупа. Затим у средину светле смесе сипајте 2-3 кашике тамне смесе, пустите да се смеса сама излије према ивици калупа. Понављајте поступак док не потрошите обе смеше.
На крају, ако је потребно, само лагано протресите калуп да се смеса равномерно распореди.
Ставите колач у загрејану рерну на 180 степени, да се пече око 35-40 минута. Проверите чачкалицом – ако у средини изађе сува, колач је печен.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.