Изворно мексичко јело тортиља дели се на кукурузну и тортиљу од пшеничног брашна. Своју општу прихваћеност и славу тортиље могу захвалити једноставности припреме и практичности.
Састојци:
- 150 милилитара топле воде
- 150 милилитара топлог млека
- 2 кашичице шећера
- 2 кашичице сувог квасца
- 500 грама брашна
- 1 кашичица соли
- 20 грама отопљеног маслаца
Припрема:
У посуду ставити топлу воду и млеко, додати шећер и суви квасац. Промешати, па убацити пола количине брашна и со и почети са мешењем. Додати и остатак брашна и умесити мекано тесто. Пола кашике брашна посути по тесту а пола по дну посуде, па тесто обликовати у лоптасти облик. Посуду покрити провидном фолијом и оставити да тесто ускисне, око сат времена.
Тесто затим пребацити на побрашњену подлогу, рукама га обликовати у ваљак и поделити на пет једнаких делова. Сваки део теста облоковати у јуфкицу. Сваку јуфкицу развити у величини тигања у коме ће се пржити. Битно је напоменути да се користи тигањ са нелепљивом подлогом.
Ставити тигањ да се загреје на средњој температури . Тигањ се не подмазује. На загрејани тигањ спустити развијену јуфкицу. Пустити да се пржи око један минут, па је преокренути. Тада ћете приметити да лепињица почиње да се „надувава“.
Када је поново преокренете на надувену страну благо је шпатулом исретискати по површини. У току пржења неколико пута тортиљу преокретати. Када тортиља добије лепу румену боју извадити је на тацну и благо премазати отопљеним маслацем обе стране (који се држи на топлој рингли). На исти начин испржити и остале тортиље. Оставити их да се мало прохладе, па их ставити у кесу да додатно омекшају.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.