У турској гастрономији постоји велики број одличних посластица, а један од њих је самбали. Ово је назив за традиционалну торту у којој нема ни јаја ни брашна, а основа му је једноставан бисквит од гриза, млека и шећера.
Састојци:
За бисквит:
- 200 грама кристал шећера
- 250 милилитара млека
- 40 грама гриза
- ½ кашичице соде бикарбоне
- 100 грама целих огуљених бадема за украс
- путер за премазивање калупа
За сируп:
- 200 грама кристал шећера
- 250 милилитара воде
- 3 кашике лимуновог сока
Припрема:
Све састојке за бисквит ставите у једну чинију и измешајте варјачом или миксером. Узмите калуп по жељи, премажите га путером и сипајте смесу у њу. Све поравнајте шпатулом, па прекријте кухињском крпом или фолијом и оставите да одстоји најмање сат времена док гриз не упије млеко. У међувремену припремите сируп. Ставите шећер и воду у посуду за кување. Мешајте на средњој ватри док се шећер не раствори, а затим додајте лимун. Када сируп проври, кувајте га још пет минута, па склоните са рингле и оставите да се охлади на собној температури. Након што је смеса за бисквит одлежала најмање сат времена, пре печења је пропорционално исећи, као што бисте урадили са нпр. баклавом (на ромбове, кришке или другачије по жељи). Затим лагано притисните по један бадем на сваки исечени комад. Ставите у рерну загрејану на 180 степени и пеците око 45 минута или док бисквит не добије тамнију златножуту боју. Затим извадите из рерне, одмах прелијте сирупом и оставите да се колач охлади.
Пријатно!
Trikovi za podgrevanje mesa: Uz ova tri, čak i ono od juče će zadržati sočnost i svežinu
Преузмите андроид апликацију.