Једноставна и укусна торта са кајсијама, идеална за лето.
Састојци:
- 2 чаше јогурта
- 4 јаја
- 1 чаша шећера (користите чашу јогурта као шољу за мерење)
- 1 чаша уља
- 4 чаше оштрог брашна
- 1 прашак за пециво
- 40 кајсија
- листови бадема
- шећер у праху
- по жељи презле за калуп
Припрема:
Кајсије оперите, преполовите, уклоните коштицу и исеците на мање комаде. Помешајте брашно са прашком за пециво. Ако имате сито, увек је добро да просејте брашно и прах, јер ће тако колач боље нарасти. У другу чинију ставите јаја, додајте шећер и мешајте око пет минута, док се смеса не удвостручи и не поприми светло жуту боју. Затим смањите брзину мешања на најмању и постепено додајте уље, а затим и јогурт. На крају у смесу додати просејано брашно и прашак за пециво и умутити миксером. Калуп за печење по жељи добро премажите са мало масти, па поспите презлама. Ако немате мрвице, користите оштро брашно. Презле ће помоћи да се на дну торте формира чврста, добро печена кора. Сипајте смесу у калуп, на њу распоредите нарезане кајсије које можете лагано утиснути у смесу. На крају кајсије посути листићима бадема и потом калуп ставити у рерну загрејану на 180 степени Целзијуса. Колач пеците око 45 минута, у зависности од снаге ваше рерне. Знаћете да је готово када се ивице одвоје од калупа и торта добије лепу тамно златно жуту боју на врху. Оставите да се потпуно охлади, а пре сервирања поспите са мало шећера у праху.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.