Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Torta od čokolade sa višnjama

Ako ste ljubitelj kombinacije čokolade i višanja, onda će vam se svideti recept.
Foto: Pixabay/Hans
Sastojci:
  • 60 g margarina ili putera
  • 60 g čokolade za kuvanje
  • 5 belanaca
  • 130 g šećera
  • 75 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 5 žumanca
  • 1 čokoladni puding
  • 5 kašika brašna
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina ili putera
  • 1 tegla kompota od višanja (340 g)
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 150 ml pavlake za šlag
Dekoracija:
  • čokoladne strugotine
  • neke trešnje
  • šećer u prahu
Priprema:

Priprema kreme:

Dodajte žumanca u činiju i izmiksajte ih.Zatim dodati čokoladni puding, brašno i 100 ml mleka, sjediniti sastojke. Dodajte šećer i preostalo mleko u šerpu i prokuvajte. Kada mleko provri, ostavite ga na stranu i dodajte pripremljene sastojke. Vratite sve da provri i mešajte dok se ne zgusne. U vruću čokoladu dodajte čokoladu za kuvanje, iseckanu ili u kapima i mešajte dok se ne istopi. Krem prebacite u činiju, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Kompot od višanja procediti.
Sa ohlađene kreme skinite foliju i izmiksajte. Zatim dodajte margarin ili puter sobne temperature i nastavite sa mešanjem. Dodajte oceđene višnje i pomešajte špatulom.

Priprema keksa:

Kalup prečnika 26 centimetara obložite masnim papirom. Dodajte čokoladu za kuvanje, iseckanu ili u kapima, i margarin ili puter u činiju. Rastopite u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. U drugu posudu dodajte belanca, miksajte dok ne postane penasto. Postepeno dodajte šećer i mešajte dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim dodajte pripremljenu čokoladu i kratko miksajte na najmanjoj brzini da se sjedini. Zatim dodati brašno i mešati. Rasporedite smesu u pripremljeni kalup. Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Ohlađeni biskvit odvojite nožem od obruča i skinite masni papir. Stavite biskvit na pleh i stavite prsten.

Priprema ganaža:

U činiju dodajte čokoladu za kuvanje, isečenu na kriške ili u kapima i prelijte šlagom. Rastopite u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Pustite da se malo ohladi.

Sastavljanje torte:

Krem premažite preko biskvita. Zatim proširite ganaž. Stavite tortu u frižider da se ohladi. Odvojite tortu od obruča nožem i uklonite je. Za dekoraciju, po želji, na površinu torte možete staviti strugotine čokolade, šećer u prahu i malo višanja.

Prijatno!

Kivi je najzdraviji kada se jede sa korom! Evo i zašto

Preuzmite android aplikaciju.