Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Тарт са шљивама

Овај лагани десерт, тарт са шљивама мами својим заводљивим мирисом цимета и укусом џема и шљива. Са шлагом или сладоледом од ваниле, тарт са шљивама, представља савршену комбинацију за новогодишњу ноћ.
Фото: Pixabay/gate74
Састојци за тесто:
  • 200 грама брашна
  • 50 грама шећера
  • ¼ кашичице соли
  • 120 грама путера
  • 1 јаје
Састојци за фил:
  • 300 грама пиреа од шљива
  • пола киле шљива
  • 1 кашика путера
  • 4 кашике шећера
  • цимет по укусу
Састојци за глазуру:
  • 150 грама џема од шљива
  • 1 кашика воде, коњака, рума или сок од ½ лимуна
Припрема:

Умутите путер са шећером. Постепено додајте јаје и мутите док се састојци не сједине. Уз мућење полагано додајте брашно и со и мутите док не добијете глатко тесто. Тесто обликујте у лопту, умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер око сат времена. На површини посутој брашном, додатно умесите тесто и развуците у кружни облик. Тесто пребаците у тепсију обложену папиром за печење, равномерно га распоредите тако да тесто покрије дно као и његове ивице и понегде га избоцкајте виљушком. Укључите рерну на 180 степени и пеците кору док не порумени. Исеците  шљиве на тање кришке. На умереној ватри растопите путер са шећером, па додајте шљиве, цимет и динстајте око 3-5 минута док шљиве благо не омекшају. Склоните шљиве са ватре и оставите са стране да се мало прохладе. Преко охлађене коре равномерно распоредите пире од шљива, па поређајте прохлађене комаде шљива у концентричне кругове. Шљиве додатно премажите са мало отопљеног путера и пеците тарт у рерни док шљиве не омекшају. У међувремену, на тихој ватри загрејте џем од шљива са кашиком воде, коњака, румом или соком од ½ лимуна и премажите печен тарт због лепшег сјаја. Готов тарт поспите прах шећером и послужите са куглом шлага или сладоледа од ваниле.

Пријатно!

Evo zašto je piletina omiljena na meniju svake porodice

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке