Овај лагани десерт, тарт са шљивама мами својим заводљивим мирисом цимета и укусом џема и шљива. Са шлагом или сладоледом од ваниле, тарт са шљивама, представља савршену комбинацију за новогодишњу ноћ.
Састојци за тесто:
- 200 грама брашна
- 50 грама шећера
- ¼ кашичице соли
- 120 грама путера
- 1 јаје
Састојци за фил:
- 300 грама пиреа од шљива
- пола киле шљива
- 1 кашика путера
- 4 кашике шећера
- цимет по укусу
Састојци за глазуру:
- 150 грама џема од шљива
- 1 кашика воде, коњака, рума или сок од ½ лимуна
Припрема:
Умутите путер са шећером. Постепено додајте јаје и мутите док се састојци не сједине. Уз мућење полагано додајте брашно и со и мутите док не добијете глатко тесто. Тесто обликујте у лопту, умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер око сат времена. На површини посутој брашном, додатно умесите тесто и развуците у кружни облик. Тесто пребаците у тепсију обложену папиром за печење, равномерно га распоредите тако да тесто покрије дно као и његове ивице и понегде га избоцкајте виљушком. Укључите рерну на 180 степени и пеците кору док не порумени. Исеците шљиве на тање кришке. На умереној ватри растопите путер са шећером, па додајте шљиве, цимет и динстајте око 3-5 минута док шљиве благо не омекшају. Склоните шљиве са ватре и оставите са стране да се мало прохладе. Преко охлађене коре равномерно распоредите пире од шљива, па поређајте прохлађене комаде шљива у концентричне кругове. Шљиве додатно премажите са мало отопљеног путера и пеците тарт у рерни док шљиве не омекшају. У међувремену, на тихој ватри загрејте џем од шљива са кашиком воде, коњака, румом или соком од ½ лимуна и премажите печен тарт због лепшег сјаја. Готов тарт поспите прах шећером и послужите са куглом шлага или сладоледа од ваниле.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.