Данас су тарт торте омиљени десерт у многим кухињама широм света. Различити региони имају своје карактеристичне рецепте и локалне варијације. Модерне верзије могу се наћи са различитим воћем, јабукама, јагодама, боровницама, шљивама, чоколадом, крем сиром, лимуном, поморанџом и разним другим комбинацијама укуса.
Састојци за тесто:
- 250 грама глатког брашна
- 120 грама путера (хладног и исеченог на комаде)
- 2 кашике шећера
- прстохват соли
- 1 јаје (лагано умућено)
- 2-3 кашике хладне воде (по потреби)
Састојци за фил:
- 500 грама свежих боровница
- 1/2 шоље шећера
- 2 кашике брашна (за згушњавање сока од боровнице)
- 1 кашика свежег лимуновог сока
- прстохват соли
Припрема теста:
У великој чинији помешајте брашно, шећер и прстохват соли. У брашно додајте исечен хладан путер и утрљајте га прстима док смеса не постане мрвичаста. У смесу додајте умућено јаје и мешајте виљушком или рукама док се не формира тесто. Ако је тесто суво, додајте хладну воду по потреби, кашику по кашику, док се тесто не сједини. Од теста обликујте лопту, умотајте у прозирну фолију и ставите у фрижидер на 30-60 минута да се охлади.
Припрема фила:
У чинији помешајте боровнице, шећер, лимунов сок, брашно и прстохват соли. Добро промешајте да се састојци сједине. Загрејте рерну на 190 степени. Извадите тесто из фрижидера и разваљајте га на благо побрашњеној површини да одговара величини вашег плеха. Пребаците тесто у калуп, обликујте ивице и избушите тесто виљушком. Распоредите смесу од боровница преко теста у калупу. Пеците торту у загрејаној рерни 30-35 минута или док боровнице не омекшају, а тесто порумени. По жељи, пре сервирања торту поспите шећером у праху.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.