Тиквице су тако једноставне, а опет тако разноврсне, нискокалоричне су и пуне разних хранљивих материја. Младе тиквице су идеалне за конзумацију у сировом облику, као и за ову дивну густу супу.
Састојци:
- 4 младе тиквице
- 1 празилук
- 1 паштрак
- 2 чена белог лука
- неколико гранчица тимијана
- прстохват чилија
- пола кашичице млевеног кима
- 750 мл темељца или воде
- 150 мл млека
- со
- бибер
- маслиново уље
Припрема:
Тиквице оперите и исеците на колутове (без љуштења) или на коцкице једнаке величине. Празилук очистите, оперите и исеците на колутове. Огулите пастрњак и исеците га на мале коцкице. У посуди загрејте маслиново уље, додајте бели лук изгњечен ножем, љуспице чилија и тимијан, па одмах додајте празилук. Крчкајте 7-8 минута, додајте ким и паштрнак, кратко динстајте. Додајте тиквице и подлијте темељцем или водом, посолите и побиберите и наставите да кувате на средњој ватри око 30 минута, па штапним миксером претворите у густу супу. На крају додајте млеко, пустите да супа кратко проври, па је по потреби зачините сољу и бибером. Послужите у дубоким тањирима, уз коцкице препеченог хлеба и преливене маслиновим уљем. Савет: За још потпунији оброк направите брзе крутоне. Хлеб исеците на коцкице, прелијте маслиновим уљем и ставите на плех обложен папиром за печење. Пеците око пет до седам минута на 200 степени.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.