Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Stollen – Немачки божићни хлеб

Доносимо вам рецепт за традиционални немачки Божићни хлеб, са финим квасним тестом и пуно кандираног воћа. Ароматични хлеб који ће улепшати вашу празничну трпезу.

Фото: Pixabay/kakuko
Састојци:
  • 600 грама брашна
  • 125 милилитра млека млаког
  • 1 јаје
  • 1 кесица сувог квасца
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 1 кашика екстрата бурбон ваниле
  • 1 прстохват соли
  • 50 милилитра вруће воде
  • 100 грама шећера
  • 200 грама маргарина или маслаца
  • 120 грама сувог грожђа
  • 50 грама бруснице
  • 50 г рама сувих кајсија
  • 50 грама бланшираног бадема
  • 60 грама кандиране коре поморанџе
  • рендана кора од 1 лимуна
  • 1 кашичица ароме рума
  • пола кашичице мускатног орашчића, млевеног
  • пола кашичице кардамома, млевеног
  • пола кашичице цимета
Састојци за глазуру:
  • 50 грама шећера у праху
  • 50 грама маргарина
Припрема:

Суво грожђе ставити у мању посуду заједно са кандираним воћем и прелити са аромом рума и врелом водом. Добро промешати и оставити да се воће натопи аромом. Маргарин отопити и оставити да се хлади на собној температури.
У посуду за мешање сипати 2/3 брашна, суви квасац, рендану кору лимуна, шећер, бурбон ванилу, со, млеко и јаје. Умесити тесто и оставити да нарасте покривено пријањајућом фолијом на топлом месту око 40 минута.
За то време у другој посуди за мешање додати отопљени маргарин, остатак брашна, цимет, кардамом и мускатни орашчић и све добро промешати.
Када први део теста нарасте, спојити га са другим. Добијено тесто пребацити на обрашњављену радну површину и наставити мешење рукама око 10 минута.
Оцедити суво и кандирано воће од вишка течности и заједно са крупно сецканим бадемима умесити у тесто.
Формирати јуфку од теста и оставити да одмори око 30 минута.
Након тога тесто истањити оклагијом на око 1 центиметар дебљине у правоугаони облик и умотати као ролат. Ставити на плех за печење претходно обложен папиром за печење и оставити да расте око 30 минута.
Пећи у рерни на 180 степени око 35 минута.
Након печења оставити да се смлачи, па га премазати истопљеним маргарином, а затим богато посути прах шећером.
Добро умотати пријањајућом фолијом и оставити да стоји на хладном месту 2 недеље пре сервирања.

Пријатно!

Recept dana: Američki novogodišnji liker – Egg – nog

Преузмите андроид апликацију.