Слатко од јагода може се користити као прелив за разне кремасте посластице, торте и колаче. Слатко најлепше је ујутру узети са хладном водом да вам лепо почне дан.

Састојци:
- 1 килограм зрелих јагода
- 1/2 килограма шећера
- 1 лимун – сок
Припрема:
Свеже јагоде опрати и очистити од петељки. У одговарајућу посуду ређати слојевито, ред шећера, ред јагода и прелити соком од једног лимуна. Најбоље јагоде припремити увече, покрити их крпом и тако да одстоје целе ноћи како би пустиле свој сок.
Јагоде кувати на јакој температури, повремено скидати кашиком пену. Када провре смањити температуру и кувати на умереној температури. Слатко не мешати само протресати шерпу, јер тако плод воћа остаје цео. Када прође око 30-40 минута проверити да ли је слатко готово, кашиком мало сипати на тацну, оставити слатко да се охлади. Ако је капљица густа не разлива се и тешко пада, онда је слатко готово – најбоља провера.
Ако се слатко кува одједном око 2 килограма јагода онда слатко дуже кувати око сат времена. Посуду са слатком склонити са ватре, чисту крпу навлажити водом, затим развући и покрити посуду.
Посуду оставити покривену са крпом да тако стоји и потпуно се охлади. Хладно слатко од јагода сипати у чисте и суве тегле, затворити их херметичким поклопцем или целофаном. Слатко оставити на хладном месту.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.